Země EU chtějí do roku 2030 zcela vymýtit bezdomovectví

22.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Do roku 2030 by nikdo v Evropské unii neměl žít na ulici. Shodli se na tom zástupci 27 členských států na konferenci o bezdomovectví v Lisabonu. Podle webových stránek Evropské komise získal při té příležitosti moravskoslezský projekt Housing First hlavní cenu Ending Homelessness Award 2021, udělovanou za úsilí o ukončení bezdomovectví.

„Je absurdní, že na nejbohatším kontinentě světa nemají statisíce lidí místo k žití,“ řekl včera podle agentury DPA komisař pro sociální otázky Nicolas Schmit. Státy EU se v deklaraci zavázaly ke konkrétním krokům k dosažení vytyčeného cíle. Podle údajů Evropské komise v současnosti v Evropě spí na ulici každou noc kolem 700.000 lidí, což je o 70 procent více než před deseti lety.

Na lisabonské konferenci byly potřetí oceněny projekty podporované Evropským sociálním fondem (ESF) a Fondem evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). Cílem ocenění je posílit povědomí o příležitostech, které k účinnému potírání bezdomovectví poskytuje víceletý rozpočet EU. První cenu získal projekt Housing First v Moravskoslezském kraji. Podle EK zahrnuje širokou škálu služeb a činností.

Podle zatím posledních výsledků sčítání lidí bez domova jich v Česku před dvěma lety bylo 24.830. Zhruba polovina z nich žila venku a přechodně využívala noclehárny.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek