Summit EU probere ekonomické oživení po covidové krizi

25.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

O hospodářském oživení po koronavirové krizi a schvalování národních plánů obnovy budou dnes debatovat prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Během druhého dne summitu v Bruselu proberou i další postup měnové a bankovní unie.

Evropská komise v posledních dnech schválila více než desítku národních investičních a reformních plánů, na jejichž základě budou země moci čerpat peníze z mimořádného krizového fondu o objemu 750 miliard eur (19 bilionů korun). Vůdci členských zemí by se dnes měli bavit o dalším postupu, během něhož musí všechny strategie kolektivně odsouhlasit právě zástupci unijních zemí. Očekává se, že první státy by mohly začít peníze v rámci předfinancování čerpat už v červenci. Ty, které podobně jako Česko odevzdaly plány později, svůj první podíl dostanou patrně až po prázdninách.

Závěrečnou částí jednání lídrů bude takzvaný eurosummit, na němž se bude hovořit zejména o budoucích vyhlídkách bankovní unie, na jejíchž podrobnostech se zatím státy platící eurem nebyly schopny dohodnout. Této části se již patrně nezúčastní český premiér Andrej Babiš, který chce v poledne Brusel opustit a zamířit na jižní Moravu do oblastí, které ve čtvrtek večer zasáhly ničivé bouře a tornádo.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek