Rada pro zemědělství a rybolov, 28.–29. června

28.06.2021
Úřad vlády

Jednáníministrů zemědělství a rybolovu ve dnech 28 a 29.června proběhne prezenčně v Lucemburku a jeho ústředním tématem bude dosažení meziinstitucionální finální dohody na reformě společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020. Mimořádná vyjednávací jednání, tzv. supertrialogy se zástupci Evropského parlamentu a Evropské komise portugalské předsednictví plánuje do poslední chvíle. Zemědělství je významný sektor z pohledu ekonomiky, společnosti i ochrany přírody a klimatu. Delegaci ČR povede ministr zemědělství Miroslav Toman.

Jedním z priorit portugalského předsednictví v Radě EU je uzavření reformního balíčku SZP po roce 2020 a nalezení shody nad budoucí podobou, nástroji a mechanismy fungování zemědělského sektoru v EU na příští roky. Ministr Toman je připraven v Lucemburku zasadit se o konstruktivní vyjednávání a prosazování českých priorit do poslední chvíle.

Na agendě ministerského jednání jsou i další témata. Předsednictví vyzve ministry ke schválení obecného přístupu Rady k tzv. kontrolního nařízení v oblasti rybolovu. Rady vysloví skrze rozhodnutí požadavek směřující k Evropské komisi, aby předložila studii o činitelích biologické kontroly proti škodlivým organismům rostlin. Sohledem na výsledky studie Evropské komise případně navrhne novýlegislativní rámec pro činitele biologické kontroly. Proběhne výměna názorů ktématu stanovení cíle pro ochranu včely medonosné v kontextu přezkumupokynů pro včely z roku 2013, který nedávno publikoval Evropský úřad probezpečnost potravin v kontextu rizika, které pro včely představuje používánípesticidů. Komise tradičně shrne situaci na zemědělských trzích. Další výměnanázorů pak proběhne ke sdělení o stavu společné rybářské politiky a konzultacío rybolovných právech pro rok 2022.

Jako bodRůzné představí předsednictví zprávu o potravinových doplňcích na trhu EU anásledně naváže Evropská komise prezentací s informací o společném postupuv oblasti antimikrobní rezistence a infekcí spojených se zdravotní péčí(JAMRAI) a současném stavu antimikrobní rezistence, o proběhlé 49. Konferenceředitelů platebních agentur EU a o statistice týkající se zemědělských vstupů avýstupů. Do části Různé požádalo Nizozemí a Rakousko o zařazení novéhobodu k ukončení chovů kožešinových zvířat v celé EU a dále budediskutována otázka rybolovu populace makrely v severovýchodním Atlantiku. Dáledo části Různé budou na žádost Evropské komise zařazeny body týkající seúzemního plánování námořních oblastí a plánování nových operačníchprogramů na základě nového Evropského námořního, rybářského a akvakulturníhofondu. Předsednictví poinformuje o proběhlé 49. Konferenci ředitelůplatebních agentur EU. Ministrům bude poskytnuta informace o 4. ministerské konferencimezi EU a Afrikou.

Autor: Euroskop, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek