Litva postaví na hranici s Běloruskem bariéru, aby zastavila migranty

08.07.2021
Euroskop, ČTK

Litva postaví na své hranici s Běloruskem bariéru, kterou bude hlídat armáda a která má od cest do Litvy odradit migranty. Podle agentury Reuters to včera oznámila premiérka Ingrida Šimonytéová. Včerejšímu oznámení předcházelo nedávné rozhodnutí Běloruska, že se v reakci na sankce EU nebude snažit bránit příchodům migrantů do Litvy.

„Začneme budovat další fyzickou bariéru, která rozdělí Litvu a Bělorusko, což by bylo určitým znamením a odstrašujícím prostředkem pro organizátory nelegálních migračních toků,“ uvedla podle Reuters litevská premiérka na včerejší tiskové konferenci. Podotkla, že její země také zvažuje zavedení hraničních kontrol se sousedními členskými zeměmi EU, aby zabránila cestám migrantů dále na Západ.

Šimonytéová poznamenala, že Bělorusko nabízí migrantům lety do Minsku z Bagdádu a možná také z Istanbulu. Odkázala se přitom na důkazy, které byly nalezeny u nejméně jednoho migranta. „Existují agentury v Bělorusku i dalších zemích (…), které lákají ´turisty´ do Minsku,“ nechala se slyšet ministerská předsedkyně.

Vilnius obviňuje Minsk, že migrantům cíleně umožňuje přecházet přes 680 kilometrů dlouhou vzájemnou hranici, která je současně vnější hranicí Evropské unie i schengenského prostoru. Na nápor nelegálně přicházejících migrantů například z Iráku, kteří se dostávají do EU přes Bělorusko, si Litva stěžovala už minulý měsíc.

V posledních dnech přitom země zaznamenala rekordní počty migrantů, kteří se do země dostali přes hranici s Běloruskem. Během prvních sedmi červencových dnů překročilo bělorusko-litevskou hranici 779 migrantů, poznamenala agentura Reuters a dodala, že za prvních šest měsíců letošního roku tak učinilo 636 osob.

Pokud by do Litvy denně přicházely stovky migrantů, mohlo by to podle litevského Červeného kříže vytvořit komplikovanou situaci, jelikož by bylo náročné zajistit všem příchozím adekvátní ubytování a humanitární pomoc.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při nedávné návštěvě Vilniusu přislíbila podporu a řekla, že pomoc poskytne také evropská agentura pro ochranu hranic Frontex.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis včera uvedl, že si předvolal zástupce běloruské diplomacie ve Vilniusu a bude požadovat, aby Minsk zastavil proud nelegální migrace přes společné hranice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek