Ministři financí budou debatovat o aktuální hospodářské situaci

13.07.2021
Úřad vlády

Ministři financí členských zemí EU se znovu setkají v Bruselu, kde proběhne zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci. Jedním z hlavních témat bude i debata o současné hospodářské situaci Evropské unie.

Evropská komise vydala 7. července letní makroekonomickou prognózu. Hospodářskou situaci nyní vnímá příznivěji než v jarní predikci. Jako pozitivní faktory hodnotí EK pokles počtu nakažených a postupující očkování. To umožňuje postupné otevírání ekonomik a uvolňování restrikcí. Odhad růstu HDP v EU i eurozóně proto Komise upravila mírně vzhůru – nyní předpovídá růst v letošním roce o 4,8 % a v roce 2022 o 4,5 %.

V rámci ČR způsobily pandemie, přijatá protiepidemická opatření a jejich doprovodné efekty v roce 2020 hospodářský propad v odhadované výši 5,6 % HDP. Krizí byla přímo dotčena hlavně odvětví maloobchodu a služeb. Hlubšímu propadu zabránila protikrizová fiskální opatření, kterými se část nákladů a ztrát soukromého sektoru přenesla na stát. Veřejný sektor tím citelně tlumil dopad krize na trh práce, a nezaměstnanost tak i nadále setrvala na velmi nízké úrovni 2,6 %.

Co se týče hospodářského oživení tak loňský pokles HDP nebude v letošním roce vykompenzován v plné míře. Celkový hospodářský růst by měl slabě přesáhnout 3 %. V roce 2022 by se však měla naplno projevit síla zotavené ekonomiky, podpořená prostředky z plánu obnovy EU nazvaného Next Generation EU, či končícího víceletého finančního rámce a startem nového programového období.

Autor: Robert Franěk

Sdílet tento příspěvek