O status usedlíka v Británii lze stále žádat, odmítnutí může zvrátit soud

14.07.2021
Lukáš Kantor

Lhůta pro podávání žádostí o status usedlíka ve Velké Británii úplně nevypršela 30. června. V některých případech je možné žádat ještě i po tomto datu, upozornil česko-britský advokát Jakub Honzík, který je předsedou Asociace pro anglické právo. Podle něj se odmítnutí žadatelé mohou obrátit na soud. O status už zažádalo i přibližně 50.000 Čechů. Z celkového počtu 5,6 milionu žádostí jich britské úřady zatím zamítly 94.000. Dalších téměř 75.000 žádostí označily za neplatné.

Důvodem pro přípustnost dodatečného podání žádosti jsou především omezení kvůli koronaviru. „Oprávněným důvodem ale mohou být i jiné zdravotní komplikace, nedostatečný přístup k internetu, zanedbání ze strany opatrovníka nebo skutečnost, že se žadatel stal obětí trestného činu. Důvody jsou definovány široce a posuzují se na základě individuálních okolností. Dodatečně zažádat může i ten, kdo už má v Británii usazené příbuzné,“ uvedl Honzík. Podle něj mají odmítnutí žadatelé právo chtít přezkumné řízení, popřípadě se mohou obrátit na soud.

Žádost o uznání statusu usedlíka je zdarma a zpravidla ji lze podat dálkově bez návštěvy úřadu. Žádost musí podat občané Evropské unie, kteří se přestěhovali do Británie před 31. prosincem 2020. Bez přiznání statusu přijdou o dosavadní práva legálně žít a pracovat v Británii, která letos v lednu Evropskou unii definitivně opustila.

Podle stanice BBC stále čeká na vyřízení přibližně 400.000 žádostí. Odborníci oslovení BBC varovali, že se z desítek až stovek tisíc občanů EU v Británii mohou stát v červenci nelegální přistěhovalci. Této hrozbě čelí i děti, které nemají britské občanství.

Asociace pro anglické právo je prvním a jediným českým spolkem advokátů oprávněných působit v Británii i Česku. K cílům asociace patří popularizace anglického práva, kterým se mohou řídit i subjekty bez přímých vazeb k Velké Británii. Asociace vznikla loni v červnu a nyní chystá spolupráci s univerzitami a státními institucemi.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek