Maďarsko zrušilo i náhradu sporného zákona o financování nevládních organizací

19.07.2021
Euroskop, ČTK

Maďarská vláda zrušila i zákonné opatření, jímž v květnu nahradila zákon o financování nevládních organizací, který vyvolal značnou kritiku doma i v zahraničí. Informovala o tom v sobotu agentura APA. Zmíněný zákon byl zrušen poté, co ho Soudní dvůr Evropské unie minulý rok označil za diskriminační a porušující evropské předpisy.

Maďarsko v roce 2017 zpřísnilo dohled nad organizacemi financovanými ze zahraničí. Ty, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (přes 511.000 korun), se musely registrovat a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích. Dotčené spolky měly rovněž povinnost na webových stránkách výslovně uvádět, že jsou „organizacemi podporovanými ze zahraničí“.

Místo uvedeného zákona o nevládních organizacích konzervativní vláda premiéra Viktora Orbána schválila v květnu zákonné opatření jako plnohodnotnou náhradu. Ani to se však nesetkalo s pochopením unijní justice a vláda ho musela nyní také zrušit. Účinnosti opatření pozbylo v noci na sobotu oznámením v úředním věstníku.

Nevládní organizace v Maďarsku tak od sobotního dne opět mohou přijímat anonymní dary a nemusejí již sdělovat jména svých dárců ze zahraničí.

Ze zmíněného loňského verdiktu Soudního dvora EU vyplývala pro Maďarsko povinnost zákon zrušit, nebo upravit sporná ustanovení, což Budapešť původně odmítala. Brusel dal proto letos 18. února Maďarsku dva měsíce na to, aby zákon upravilo. V opačném případě čekal zemi finanční postih. Evropská komise v uplynulých letech podala na Maďarsko několik žalob, kterým unijní soud vyhověl. Týkaly se zejména azylové a migrační politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek