V Mělníku dnes budou jednat ministři zahraničí zemí střední Evropy

20.07.2021
Euroskop, ČTK

V Mělníku dnes budou jednat ministři zahraničí Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska a Slovinska. Tématy jednání budou mimo jiné spolupráce v boji proti koronavirové pandemii, rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu nebo kooperace v projektu Východního partnerství, který slouží ke sbližování EU se státy východní Evropy a Kavkazu.

Na pozvání českého šéfa diplomacie Jakuba Kulhánka (ČSSD) má dnes přijet slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, maďarský Péter Szijjártó, slovinský šéf diplomacie Anže Logar a rakouský ministr Alexander Schallenberg.

Setkání ministrů těchto pěti zemí se konalo několikrát i za Kulhánkova předchůdce Tomáše Petříčka (ČSSD). Letos v březnu se ministři zahraničí Rakouska, České republiky a Slovenska zúčastnili videohovoru, po kterém zdůraznili nutnost pokračovat v přibližování západního Balkánu Evropské unii.

S protějšky ze zemí takzvané Středoevropské pětky (C5) jednal ministr Kulhánek v květnu v Bratislavě, a to o situaci na Ukrajině, vztazích Evropské unie a Ruska a o koronavirové pandemii. Ministři se ve slovenské metropoli tehdy sešli také s ukrajinským kolegou Dmytrem Kulebou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek