EU má 200 milionů plně naočkovaných obyvatel, oznámila Evropská komise

23.07.2021
Euroskop, ČTK

Počet obyvatel Evropské unie s ukončeným očkováním proti covidu-19 dosáhl 200 milionů. Podle agentury AFP to ve čtvrtek oznámila mluvčí Evropské komise Dana Spinantová. Dodala, že plně naočkovaná je více než polovina dospělých obyvatel EU.

„Ke dnešku bylo v Evropské unii plně naočkováno 200 milionů lidí,“ řekla Spinantová na včerejší tiskové konferenci. V EU se může očkovat dvoudávkovými vakcínami od firem Pfizer, Moderna a AstraZeneca a preparátem společnosti Johnson & Johnson podávaným v jediné dávce, přičemž AFP s odvoláním na oficiální data uvádí, že od počátku vakcinační kampaně se v bloku aplikovalo něco přes 440 milionů dávek.

EU si stanovila cíl dostat do konce léta podíl naočkovaných dospělých na 70 procent. Aktuálně je podle Spinantové plně naočkováno 54,7 procent dospělých obyvatel, zatímco 64,8 procent má za sebou minimálně jednu dávku. To jsou nižší čísla než v Británii, která hlásí 69 procent dospělých s ukončenou vakcinací, i ve Spojených státech, kde má očkování za sebou bezmála 60 procent dospělých.

Mezi unijními státy si nejlépe vedou Belgie a Nizozemsko, kde podle statistik Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) naočkovali alespoň částečně skoro 83 procent dospělých. Na opačném konci žebříčku jsou Rumunsko a Bulharsko. Druhá ze jmenovaných zemí se zatím nedostala ani na 20 procent naočkovaných lidí starších 17 let, uvádí ECDC.

Česká čísla jsou podle všeho pod unijním průměrem. Web ECDC včera v případě ČR hlásil 50,9 procent plně naočkovaných dospělých a 61,5 procent s alespoň částečnou imunizací, tedy podobná čísla jako u Polska nebo Řecka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek