Polsko bude hlasovat proti rozpočtu EU na rok 2006

18.11.2005

„Polsko znovu komplikuje uzavření dohody,“ upozorňuje nejmenovaný vysoký diplomat EU.

Ve čtvrtek 24. listopadu se bude hlasovat o rozpočtu EU na příští rok a podle zprávy polského deníku Rzeczpospolita Poláci nepodpoří navrhovaný rozpočet. Jedná se o britský kompromisní návrh, který podporují všechny ostatní státy mimo Polska. Polští představitelé již o této skutečnosti informovali Británii, která v současnosti předsedá EU a předložili názor své ministryně financí Teresy Lubińské, která požaduje pro rok 2006 vyšší výdaje.

Deník Rzeczpospolita upozorňuje, že rozhodnutí Polska neovlivní rozhodnutí EU o rozpočtu a zdůrazňuje, že to bude mít spíše pro Poláky negativní důsledky.

„Postava osamoceného bojovníka může ještě zhoršit už tak ne nejlepší atmosféru kolem Polska v Evropské unii,“ myslí si Janusz Lewandowski, polský europoslanec a předseda rozpočtové komise v Evropském parlamentu.

Polákům se nezamlouvá částka určená pro jejich zemi. Rozpočet pětadvacítky na příští rok je údajně malý, což se odrazí rovněž v návrhu výdajů Evropské unie na léta 2007 až 2013. Rozpočet na příští rok totiž poslouží jako odrazový můstek při sestavování příštích rozpočtů. „A čím vyšší limity pro příští rok, tím větší jsou šance na lepší rozpočet v roce 2007,“ píše deník Rzeczpospolita.

„Polsko znovu komplikuje uzavření dohody,“ upozorňuje nejmenovaný vysoký diplomat EU.

Sdílet tento příspěvek