Zákonodárci několika zemí vystoupili proti Nord Streamu 2

04.08.2021
Euroskop, čtk

Členové parlamentů Spojených států, Česka a dalších sedmi evropských zemí v úterý vydali prohlášení kritizující rusko-německý plynovod Nord Stream 2 a nedávnou dohodu mezi Washingtonem a Berlínem o jeho dokončení. Varují před nárůstem vlivu Ruska na Evropu a před důsledky pro bezpečnost na Ukrajině. ČR má mezi signatáři dva zástupce: senátora Pavla Fischera a poslance Ondřeje Veselého.

„My, předsedové zahraničních výborů našich příslušných národních parlamentů, nadále nesouhlasíme s projektem plynovodu Nord Stream 2 a s velkou lítostí jsme zaznamenali nedávné rozhodnutí Spojených států a Německa ohledně Nord Streamu 2, které má za následek návrat k dokončování plynovodu,“ píše se v prohlášení.

Kromě dvou českých zákonodárců jsou pod textem podepsaní demokratický člen Senátu USA Bob Menendez, šéf zahraničního výboru britské Dolní sněmovny Tom Tugendhat, dva polští zákonodárci Marek Kuchinski a Bogdan Klich, Ukrajinec Oleksandr Merežko, irský poslanec Charles Flanagan a zástupci tří pobaltských států.

Nord Stream 2 označili politici ze bezpečnostní hrozbu

„Nord Stream 2 považujeme za geopolitický projekt sledující rozšíření ruského vlivu na Evropu skrze ovládnutí energetického trhu. Dokončení plynovodu posílí vliv ruského plynu v evropském energetickém mixu, ohrozí národní bezpečnost členských zemí EU a Spojených států a ohrozí již tak nejistou bezpečnost a svrchovanost Ukrajiny,“ uvedli politici z devíti zemí.

Nord Stream 2 je již dlouho zdrojem napětí mezi Německem a jeho spojenci z NATO. Plynovod, který vede Baltským mořem a vyhýbá se Ukrajině i Polsku, je nicméně velmi blízko dokončení. USA dlouhodobě projekt kritizují a přistupovaly i k sankcím, v červenci nicméně Washington oznámil dohodu s Německem, která umožňuje dotažení stavby do konce bez dalších postihů. Obě země se zároveň zavázaly, že uvalí na Rusko sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek