Barroso chce zrušit přechodná omezení

18.11.2005

EK bude podle slov svého předsedy usilovat o rovné podmínky pro všechny země Evropské unie.

Evropská komise se podle svého předsedy Josého Barrosa bude snažit přesvědčovat státy Evropské unie, aby zrušily dočasná omezení, která platí i pro české občany a firmy. Cílem unie je zavést rovné podmínky pro všechny členské země, řekl Barroso při slavnostním otevření Eurocentra v Praze. Pod jednou střechou tam lidé získají informace o EU od zástupců české vlády, Evropské komise i Evropského parlamentu.

Evropská unie je podle Barrosa úzce spojena se svobodou, která znamená nejen svobodu politickou, ale i volný pohyb osob, kapitálu, zboží či služeb. Proto se komise bude snažit, aby země původní patnáctky vůči nováčkům zrušily přechodná opatření. Češi například od loňského vstupu do EU mohou volně pracovat jen v Británii, Irsku a Švédsku.

Plán D je reakcí na odmítnutí euroústavy
Barroso v České republice jako vůbec v první zemi unie představil takzvaný plán D, symbolizující dialog, debatu a demokracii. Nová komunikační strategie, do níž chce Brusel zapojit politiky, neziskové organizace, média i občany, je reakcí na dvojí odmítnutí euroústavy. Prohlásil, že do Prahy přijel nejen propagovat tento projekt, ale také naslouchat obavám a pochybnostem českých občanů. Vyvracel například obavy části veřejnosti ze ztráty národní identity a zdůraznil, že výhody plynoucí Čechům ze členství jsou už nyní hmatatelné.

Odmítl rovněž názory, že Česká republika nebude mít v příštím rozpočtovém období ze členství v unii finanční prospěch. Praha bude dostávat ze společného rozpočtu ročně nejméně třikrát více než dosud. Příjmy by ze současných 800 milionů eur měly vzrůst na 3,5 miliardy eur, řekl. Unijní rozpočet mají lídři EU schválit do konce roku, v červnu rozhovory o sedmiletém výhledu zkrachovaly.

Paroubek: Česká vláda již plán D plní
Premiér Jiří Paroubek při otevření centra v Jungmannově ulici uvedl, že strategie informování o evropských záležitostech české vlády už od července splňuje cíle obsažené v plánu D. „Česká republika se stala prvním členským státem Evropské unie, jehož vláda se rozhodla zahájit diskusi a vyčlenila finanční prostředky na veřejnou debatu o budoucnosti Evropy na národní úrovni,“ řekl Paroubek. Do diskuse o směřování Evropy se zapojí například i bývalý prezident Václav Havel, dodal.

Česká vláda původně počítala s kampaní k evropské ústavní smlouvě, nakonec se ale rozhodla, že osvěta bude obecnější a měla by rozproudit veřejnou debatu o evropské problematice. Změna v plánech vlády nastala poté, co Francouzi a Nizozemci na jaře návrh euroústavy odmítli. Na informační projekty vyčlenila 20 milionů korun, na kampaň dá letos celkem 60 milionů.

Fotogalerie z otevírání Eurocentra

eurocentrum11.jpg eurocentrum12.jpg eurocentrum13.jpg eurocentrum6.jpg eurocentrum7.jpg eurocentrum8.jpg eurocentrum10.jpg eurocentrum9.jpg eurocentrum1.jpg eurocentrum2.jpg eurocentrum3.jpg eurocentrum4.jpg eurocentrum5.jpg Celkem nalezeno: 1. Zobrazuji: 1 – 1.

Sdílet tento příspěvek