Digitální certifikát EU COVID: jak funguje v praxi

13.08.2021
Rada EU

Jak funguje digitální covid certifikát a jak s vám usnadní cestování v rámci EU? Přečtěte si více v článku.

Občané EU, kteří jsou očkování, mají negativní výsledek testu, anebo se zotavili z nemoci covidu-19 mají možnost prokázat zmíněné tři varianty pomocí digitálního certifikátu covid-19. Certifikát jim vydají zdarma vnitrostátní orgány členských zemí EU, stejně jako Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Certifikát jako takový je k dispozici v jazyce členského státu a dále pak v angličtině, což usnadňuje případné kontroly v zahraničí. Součástí je pak QR kód, který se zobrazí na chytrém telefonu anebo tabletu (je možnost jej i vytisknout a mít v papírové verzi).

Certifikáty, které se vydávají již od prvního července 2021, mají za cíl usnadnit cestování napříč členskými státy, právě prokázáním jedné z výše zmíněných variant v aplikaci. Certifikát však sám o sobě neslouží jako cestovní doklad a je možné cestovat i bez něj, ovšem vlastníci certifikátu by měli být osvobozeni od testování, či karantén.

Informace obsažené v digitálním certifikátu EU COVID jsou omezeny na:

  • vaše jméno
  • datum narození
  • datum vydání certifikátu
  • informace o očkovací látce/testu/zotavení
  • jednoznačný identifikační kód

Tyto údaje jsou uvedeny jen na certifikátu a neukládají se ani neuchovávají, když se certifikát ověřuje pomocí kódu QR nebo při kontrole prováděné člověkem.

Veškeré ostatní údaje o zdravotním stavu si ponechává vnitrostátní orgán, který digitální certifikát EU COVID vydal.

Více zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek