Německý prezident Steinmeier uctil výsadkáře a jednal s politiky

27.08.2021
Euroskop, čtk

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ve čtvrtek uctil památku československých výsadkářů, kteří zemřeli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na Pražském hradě se poté setkal s českým prezidentem Milošem Zemanem. Politici ocenili, jak přátelské vztahy obě země v současné době pojí. Steinmeier mluvil i s předsedy Parlamentu a setkal se s podnikateli.

Kryptu pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze, kde výsadkáři svedli svůj poslední boj s nacisty, Steinmeier navštívil jako první německý prezident. Nejprve u chrámu položil kytici, poté v doprovodu manželky vstoupil do krypty. Zhruba po čtvrthodinové návštěvě zapálil svíci u pomníku popravených odbojářů, spolupracovníků a příbuzných parašutistů, který je na podestě kostela.

Německá delegace se poté odebrala na Pražský hrad, kde Steinmeiera uvítal s vojenskými poctami Zeman. Po jednání, kterého se zúčastnili i čtyři čeští ministři, německému prezidentovi za návštěvu pietního místa poděkoval. „Byl první německý politik, který do této krypty zavítal. Chápu to jako velmi symbolické gesto,“ řekl. Poděkování se Steinmeierovi dostalo i od předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), se kterým se sešel odpoledne.

Prezident Zeman ocenil německou podporu během pandemie

Zeman po jednání se Steinmeierem ocenil německou podporu při epidemii covidu-19. Na tiskové konferenci řekl, že se oba shodli v hodnocení situace v Afghánistánu, naopak rozpory mají v pohledu na ekologické plány EU. Steinmeier ocenil kvalitu vzájemných vztahů, které podle něj mohou být sotva lepší. Je podstatné, aby takové zůstaly i v dalších generacích, zdůraznil.

„Naše názory (na Afghánistán) jsou velice blízké. Na druhé straně jsme se dotkli Green Deal Europe (tzv. Zelené dohody pro Evropu), tam bych řekl, že naše názory se poměrně liší,“ konstatoval Zeman. Hovořilo se podle něj i o dopravním spojení mezi Prahou a Mnichovem a také o regulaci Labe.

Vztahy se podle německého prezidenta podařilo mimořádně rozvinout

Steinmeier řekl, že na návštěvu, která se dlouho odkládala kvůli koronavirové epidemii, se velmi těšil. „Velmi mi záleží na tom, když naše vztahy mohou být sotva lepší, aby bylo rostoucí přátelství rozvíjeno dál, přešlo na další generace,“ podotkl. Je podle něj mimořádné, kam se vztahy v posledních 30 letech podařilo posunout.

Zeman Steinmeiera pozval na oběd do Rudolfovy galerie na Pražském hradě, poté si německý prezident prohlédl knihovnu Strahovského kláštera a navštívil Sněmovnu. S jejím předsedou Vondráčkem debatovali o tom, že dobré jsou nejen mezistátní vztahy, ale i vztahy mezi parlamenty obou zemí, řekl po jednání novinářům Vondráček.

S Vystrčilem se shodli, že evropská spolupráce musí být přirozená

Steinmeier se sešel i s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Shodli se spolu, že spolupráce mezi evropskými státy musí být přirozená, nikoli vynucená. Vystrčil to řekl po jednání novinářům. Předseda Senátu ocenil, že Steinmeier je jedním z mála politiků, který je schopen spojovat i na evropské úrovni.

Dopoledne se německý prezident setkal ve Ville Richter s představiteli česko-německé podnikatelské komunity. Podle Česko-německé obchodní a průmyslové komory Steinmeier vyzdvihl význam tisíců podniků pro další rozvoj země v tématech, jako je mobilita a infrastruktura, udržitelnost, energetika a obchod. Podnikatelé vyjádřili přání, aby čeští politici více podporovali elektromobilitu nebo obnovitelné zdroje energie. Diskuse se zúčastnili generální ředitelé firem Škoda Auto, Bosch, E. ON nebo Kaufland a a.hartrodt.

V Česku je Steinmeier od středy, do Prahy dorazil netradičně vlakem. Se Zemanem se po příjezdu sešel na soukromé večeři v Lánech. Prahu opustí v pátek po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Cestou do Německa se zastaví v Ústí nad Labem, kde navštíví chystanou expozici o česko-německých vztazích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek