Neformální zasedání ministrů zahraničí (Gymnich) (2. – 3. 9.)

02.09.2021
Úřad vlády

Afghánistán bude jedním z hlavních témat neformálního zasedání ministrů zahraničí.

Ve dnech 2. – 3. září se ve slovinské Kranji uskuteční neformální zasedání ministrů zahraničních věcí členských zemí EU – Gymnich. Hned první den zasedání bude věnován ústřední události mezinárodní politiky posledních dnů, kterou je dění v Afghánistánu. Ministři budou mít možnost vyměnit si názory na aktuální politickou a bezpečnostní situaci v zemi a také projednat možnosti dalšího angažmá EU v regionu a spolupráci s klíčovými regionálními a globálními partnery.

Po srpnové ofenzivě Tálibánu napříč Afghánistánem a vstupu a rychlém obsazení hlavního města Kábulu ze strany islamistického hnutí se hlavní prioritou evropských institucí i členských států EU stala evakuace občanů EU a místních spolupracovníků. Ze strany institucí EU evakuace afghánských spolupracovníků byly ukončeny minulý pátek 27. srpna. Ovšem i po odchodu amerických vojenských jednotek na konci srpna bude pokračovat snaha o umožnění odchodu z Afghánistánu pro ohrožené skupiny, např. pozemní cestou.

Zástupci Tálibánu přislíbili mírové převzetí moci a dodržování lidských práv. Ženy a dívky budou údajně moci chodit nadále do školy. Ženy údajně byly i přizvány do vlády. Afghánistán však musí žít „v mezích islámského práva“. Byla také vyhlášena amnestie pro ty, kteří spolupracovali se Západem. Tálibán prohlásil, že nechce být izolován a přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím.

Dle vyjádření zástupců evropských institucí bude nyní klíčová humanitární pomoc, kterou navyšuje Evropská komise i některé členské státy. Pomoc bude sloužit i k podpoře afghánských uprchlíků v okolních zemích. Právě spolupráce EU se zeměmi v sousedství či s Tureckem a jejich podpora bude zásadní pro předejití nekontrolované migraci do Evropy.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek