Maďarská vláda podpořila Varšavu ve sporu s Evropskou unií

09.09.2021
Euroskop, ČTK

Maďarská vláda se rozhodla přijmout rezoluci na podporu Polska a „odsuzuje nečestné útoky“ vedené z Bruselu na Varšavu, uvedla dnes agentura MTI s odvoláním na vyjádření ministryně spravedlnosti Judit Vargové.

Budapešť, která je sama ve sporu s Bruselem, reaguje na rozhodnutí Evropské komise, která v úterý požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby vyměřil pokutu Polsku, protože se nepodřídilo soudnímu příkazu okamžitě zastavit činnosti orgánu trestajícího polské soudce. Polsko by podle EK mělo každý den platit soudem určenou částku, dokud příkazu neuposlechne.

Ministryně Vargová podle MTI uvedla, že EK „spustila tvrdý útok na Polsko“, přičemž „dosud nebývalým způsobem se vměšuje do organizace justice a legislativy v členském státě“. Postup komise je podle ní „šokující“ a „nepřijatelný“.

Ministryně argumentovala, že polská vláda vyjádřila záměr zrušit sporné předpisy ohledně disciplinární komory nejvyššího soudu, ale EK podle ní „ignorovala polský slib a zpochybnila závazek polské vlády“ tím, že požádala soud o uložení pokuty.

„Plně podporujeme Polsko a vyjadřujeme solidaritu s našimi polskými přáteli,“ uvedla Vargová. Budapešť podle ní zvažuje možnosti, jak podpořit Varšavu v soudních řízeních u unijních institucí. „Národní justice žádného členského státu se nesmí stát obětí budování impéria v Bruselu,“ dodala maďarská ministryně podle MTI.

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána je sama ve sporu s Bruselem hned v několika otázkách, naposledy kvůli maďarskému zákonu, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let jakékoli materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví. Podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové jde právní norma proti všem základním hodnotám Evropské unie. EK má ale vůči Budapešti více výhrad a vyjadřuje obavy zejména z vývoje v oblasti médií a v boji s korupcí.

„Nezávislé kontrolní mechanismy pro odhalování korupce zůstávají nedostatečné,“ uvedla EK při ročním vyhodnocování stavu právního státu. Podle EK maďarský systém neřeší ani rizika rozšiřování klientelismu či vazeb mezi politiky a byznysmeny. Nezávislá média a novináři čelí podle komise v zemi zastrašování a překážkám v práci. V době covidové pandemie se navíc v Maďarsku zvýšil tlak na nezávislost médií prostřednictvím zadávání státní inzerce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek