Otevření finského pracovního trhu pro nováčky EU je pravděpodobné

22.11.2005

Člen finského parlamentu Jari Vilén potvrdil ochotu Finska otevřít svůj pracovní trh. Mělo by k tomu dojít 1.května 2006.

Podle předsedy výboru finského parlamentu pro evropské záležitosti Jariho Viléna Finsko s největší pravděpodobností otevře od 1.května 2006 svůj pracovní trh občanům nových členských zemí Evropské unie. Vilén to podle agentury TASR uvedl během své návštěvy Slovenska.

Finsko by tak neprodloužilo dvouleté přechodné období omezující přístup na národní trh práce, které zavedlo 1.května 2004 spolu s dalšími 13 starými členskými zeměmi EU. Svůj trh pro občany nových zemí se rozhodla otevřít pouze Velká Británie, Irsko a švédsko. Vilén dále sdělil, že přechodné období způsobilo jeho zemi více problémů než užitku.

Zájem o odbourání bariér pracovního trhu již dříve podpořili i finský premiér Matti Vanhanen i ministr práce Tarja Filatov. Jedním z klíčových motivů pro otevření finského trhu je skutečnost, že Finsko bude v druhé polovině příštího roku předsedat Evropské unii a blokování trhu práce jde proti jednomu ze základních unijních svobod – volnému pohybu pracovních sil.

Slovenští představitelé finské rozhodnutí uvítali. Podle předsedy eurovýboru NR SR Tibora Mikuše se finská strana seznámila s otázkami, které jsou na Slovensku v centru politického a společenského zájmu, jako je volný pohyb osob, finanční perspektiva Evropské unie na budoucí roky, zavedení eura nebo rozvoj regionů.

Nezávisle na Finsku se v minulých týdnech k otázce otevření svého pracovního trhu vyjádřilo i Španělsko. Podle neoficiálních zdrojů může tato jihoevropská země také svůj trh otevřít. Španělé se ovšem budou z části rozhodovat také podle toho, jakou pozici k této otázce zaujmou další členské země. A výhled není pro Východoevropany příliš příznivý – například Rakousko již veřejně deklarovalo, že restrikce z důvodu vysoké nezaměstnanosti prodlouží o další roky. Podobný názor zastávají i němečtí představitelé.

Evropská komise se snaží tato rozhodnutí změnit a chystá se proto apelovat na staré členské země, aby bariéry odbouraly. Chystá proto hodnotící zprávu o dopadu rozšíření na pracovní trhy starých členských zemí, která by světlo světa měla spatřit v lednu a členské země by ji měly využít při rozhodování o odbourání bariér.

Sdílet tento příspěvek