Británie trvá na změně unijní zemědělské politiky

22.11.2005

Reforma je podle ministra financí Browna nezbytná k odblokování situace v EU i ve WTO. Proto ji bude prosazovat na prosincovém summitu EU.

Británie hodlá na prosincovém summitu Evropské unie požadovat od svých partnerů výraznou reformu společné zemědělské politiky. Podle deníku Financial Times to sdělil britský ministr financí Gordon Brown. Tato reforma je podle něj nezbytná k odblokování situace v EU i ve Světové obchodní organizaci (WTO).

Hlavním bodem summitu bude rozpočet EU na léta 2007-2013 a hrozí, že se účastníci na rozpočtu nedohodnou. „Nevybřednout ze slepé uličky by bylo velmi drahé: pro reformu Evropy, pro ceny, pro spotřebitele, pro naši soutěživost a pro chudé,“ varoval v Brown pondělí při slavnostním večeru pořádaném Financial Times.

Británie v současné době čelí stále většímu tlaku na urychlené dosažení dohody o rozpočtu. Měla by podle většiny představitelů členských zemí EU urychleně předložit návrh, jenž bude základem pro vyjednávání a pro nezbytné kompromisy. Mezi takové kompromisy by mohlo patřit například snížení britské slevy z příspěvku do unijního rozpočtu.

Brown chce udržovat v centru pozornosti společnou zemědělskou politiku, která tvoří 40 procent rozpočtu a jejíž podobu považuje za důkaz neústupnosti Francie, napsal Financial Times. Většina členů naopak vidí podmínku k dohodě ve zmíněném omezení slevy z příspěvků do rozpočtu, kterou vymohla pro svou zemi britská premiérka Margaret Thatcherová v roce 1984.

Mluvčí premiéra Tonyho Blaira potvrdil, že podle Londýna bude těžké dosáhnout dohody. „Je důležité mít nový rozpočet, hlavně pro východoevropské země, ale je nutné, aby se jednalo o dobrou dohodu,“ zdůraznil.
Nutnost uzavřít vleklé jednání v prosinci prosazují noví členové, kteří se strachují, že nezačnou včas dostávat dotace z fondů EU.
Brown bez bližšího upřesnění také uvedl, že reforma společné zemědělské politiky je nezbytná pro to, aby se dosáhlo dohody na prosincové konferenci WTO v Hongkongu.

Sdílet tento příspěvek