Europoslanci zdůrazňují význam partnerství s USA, zároveň hovoří o autonomii EU

06.10.2021
Euroskop, ČTK

Podpora další úzké spolupráci se Spojenými státy, ale i výhrady vůči Washingtonu zaznívaly v úterý v Evropském parlamentu při rozpravě o budoucnosti vztahů mezi EU a USA. Podle části europoslanců unie potřebuje najít nové nastavení transatlantického partnerství a zvýšit svoji „strategickou autonomii“. To si myslí také šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který poznamenal, že zájmy obou stran se nebudou vždy zcela shodovat.

„Evropa se musí vyrovnat s novou realitou a najít novou definici našeho vztahu se Spojenými státy na rovnocennějších základech,“ řekl člen sociálnědemokratické frakce Tonino Picula, který včera prezentoval příslušnou zprávu zahraničního výboru europarlamentu. „To znamená hájit naše zájmy, kdykoli je to nutné, ale také přijímat větší zodpovědnost. Musíme posílit jak autonomii EU v rozhodování, tak autonomii jejích kroků,“ pokračoval chorvatský europoslanec.

Evropský parlament projednává nové nastavení transatlantického partnerství v návaznosti na červnový summit lídrů zemí EU, kteří tehdy zdůraznili také potřebu společného boje proti klimatickým změnám či pandemii covidu-19. Současně se do debaty promítá nedávný odchod amerických vojsk z Afghánistánu a bezpečnostní dohoda USA s Austrálií a Británií, kvůli níž Francie přišla o obří zakázku na prodej ponorek australské vládě. Po těchto dvou událostech v EU opět zesílila volání po snížení závislosti na vojenské síle Washingtonu.

Zmíněný bezpečnostní pakt známý pod zkratkou AUKUS v úterý šéf unijní diplomacie Borrell označil za budíček. Europoslanec Picula zase uvedl, že Washington někdy plní svoji „národní agendu“, aniž by bral v potaz priority EU. Podobně se za liberální frakci vyjádřil Dragoş Tudorache, podle kterého USA musí pochopit, že mezi „partnery a spojenci“ před strategickými rozhodnutími probíhá konzultace.

Podle Borrella se všichni shodnou, že USA jsou pro EU nejvýznamnějším partnerem, avšak vztah musí stát na „silnějších základech“. „Musíme pokračovat v jeho budování, ale zároveň musíme dál budovat naši autonomii, protože naše zájmy se nebudou vždy přesně krýt,“ řekl Borrell.

Podobně vyznívá i návrh usnesení, které by měl europarlament k budoucnosti vztahů s USA přijmout. Text volá po intenzivnější spolupráci v řadě oblastí včetně tvorby regulací nebo zahraniční politiky. Zároveň ale vyjadřuje podporu „nové vyvážení odpovědnosti v transatlantických bezpečnostních vztazích“ a unijním obranným iniciativám. Výsledky hlasování budou známé ve středu.

Český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) ve vyjádření zaslaném ČTK ocenil, že projednávaná zpráva volá po posílení spolupráce v oblasti sankčních mechanismů v bezpečnostních a mezinárodněpolitických otázkách. Fungující transatlantický vztah podle něj zůstává klíčovým prvkem bezpečnosti a ekonomické spolupráce v Evropě. „Zvláště my ve střední Evropě víme, jak to vypadá, když přímá linka EU na Spojené státy chybí,“ uvedl Vondra, který je členem delegace EP pro vztahy s USA.

Další z českých členů delegace Dita Charanzová (ANO) se k tématu vyjádřila na plénu EP a ve svém příspěvku do rozpravy zdůrazňovala význam spolupráce EU a USA při regulaci digitální sféry. Přivítala první jednání společné rady pro obchod a technologii (TTC), které se uskutečnilo minulý týden v Pittsburghu. „I se všemi neshodami z poslední doby jsou Spojené státy nejlepším spojencem, kterého ve věci digitálních svobod máme,“ uvedla Charanzová.

„Měli bychom dosáhnout takových pravidel, která jak v Evropě, tak v USA budou v digitálním světě odrážet a respektovat základní lidská práva a demokratické hodnoty,“ uvedl v této souvislosti Marcel Kolaja (Piráti), který je rovněž v delegaci pro vztahy s USA. Kromě regulace nových technologií zmínil jako společné výzvy otázku digitální daně, klimatickou změnu či „rostoucí populismus a dezinformace“. ČTK sdělil, že z kroků současné americké administrativy je zjevné, že snaha o spolupráci a udržování dobrých vztahů je oboustranná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek