Rumunský parlament vyslovil vládě premiéra Citsua nedůvěru

06.10.2021
Euroskop, ČTK

Rumunský parlament v úterý podle očekávání vyslovil vládě premiéra Florina Citsua nedůvěru. Stalo se tak díky hlasům zákonodárců donedávna koaliční strany USR-PLUS a menší krajně pravicové AUR. Sesazení kabinetu podpořilo 281 z celkových 466 poslanců a senátorů, informovaly tiskové agentury.

Citsu nyní může dočasně řídit vládu nejdéle 45 dnů. Jeho pravomoce však budou omezené. Například nesmí vydávat žádná naléhavá nařízení. Úřadující kabinet bude plnit své funkce, dokud prezident Klaus Iohannis nejmenuje nového premiéra. Se zajištěním parlamentní většiny pro novou vládu ale může být potíž, upozornila agentura AFP. Prozatím tedy není jasné, zda situace nevyústí v předčasné volby.

Rumunsko se tak vzhledem ke stále dramatičtější koronavirové situaci ocitlo podle všeho v delší fázi nestability a nedokončených reforem. Pád vlády by mohl negativně ovlivnit i možnosti využití 29,2 miliardy eur (739 miliard korun) z fondu EU na pomoc při zdolávání následků covidové pandemie.

Citsu ztratil podporu koaliční USR-PLUS poté, co začátkem září bez předchozí konzultace odvolal ministra spravedlnosti Steliana Iona z této politické formace. Premiérův krok sice podpořil prezident Klaus Iohannis, ale následující týden v reakci z kabinetu odstoupili zbývající ministři USR-PLUS.

Důvodem rozpadu koalice vedené Citsuovou Národně liberální stranou (PNL) byl spor ohledně plánu předsedy vlády na přidělování dotací projektům komunálního rozvoje. USR-PLUS rovněž kritizuje Citsuovy liberály a stranu maďarské menšiny UDMR za to, že podle ní blokují reformy soudnictví požadované Evropskou unií a porušují koaliční dohody. Premiéra zároveň obviňují z autoritářského vedení.

USR-PLUS navzdory napjatým vztahům v posledních týdnech ve vládní koalici dává najevo, že by byla ochotna znovu uzavřít spojenectví s liberály za podmínky, že premiérem už nebude Citsu. Z řad liberálů se naopak ozývá, že prezident by mohl využít obav poslanců z předčasných voleb a znovu jmenovat tohoto bývalého bankéře ministerským předsedou.

Podle ústavy může šéf státu rozpustit parlament, pokud poslanci odmítnou dva uchazeče o funkci premiéra během 60 dnů.

Vzhledem k poznatkům z průzkumů by po předčasných volbách mohla toužit jen Sociálnědemokratická strana (PSD). Ta už dala najevo, že žádného premiéra z řad liberálů nepodpoří. Sociální demokraté, jejichž pověst během předchozího vládnutí pošramotila obvinění z korupce a pokusy o oslabení justice, sice loni v prosinci překvapivě vyhráli volby, ale žádná strana s nimi nebyla ochotna jít do koalice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek