Místo Polska je v EU, ujistil po verdiktu ústavního soudu premiér Morawiecki

08.10.2021
Euroskop, ČTK

Místo Polska je a bude v Evropské unii, ujistil polský premiér Mateusz Morawiecki z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) na facebooku. Učinil tak poté, co polský ústavní soud ve čtvrtek zpochybnil princip nadřazenosti unijního práva tomu polskému. Morawiecki ale zároveň uvedl, že Polsko nedovolí, aby s ním v sedmadvacítce bylo zacházeno jako se státem druhé kategorie.

„Vstup Polska a zemí střední Evropy do Evropské unie je jednou z nejdůležitějších událostí posledních desetiletí, získali jsme na tom všichni. Proto jasně říkám: místo Polska je a bude v evropské rodině národů,“ napsal Morawiecki. To on se obrátil na ústavní soud s otázkou, zda Soudní dvůr Evropské unie ve svých rozsudcích ohledně justičních reforem prosazovaných jeho vládou nezachází příliš daleko a nepřekračuje své kompetence, které jsou vymezené ve smlouvách o EU.

„Rozsudek ústavního soudu potvrdil, co doslova vyplývá z obsahu ústavy Polské republiky. A konkrétně to, že ústavní právo má přednost před jinými zdroji práva,“ uvedl Morawiecki a dodal, že k takovým závěrům v posledních letech došly i ústavní soudy v jiných zemích. „Máme ta samá práva jako jiné země. Chceme, aby ta práva byla respektována,“ uvedl polský premiér a dodal, že Polsko nepřistoupí na to, aby s ním bylo zacházeno jako se zemí druhé kategorie. „Chceme společenství respektu, a ne sdružení rovných a rovnějších,“ vzkázal.

Bývalý polský premiér a někdejší předseda Evropské rady Donald Tusk po vyhlášení verdiktu Ústavního soudu vyzval „všechny, kteří chtějí bránit evropské Polsko“, aby v neděli vpodvečer přišli na protest do centra Varšavy. Tusk, šéf Evropské lidové strany, se před časem vrátil do polské politiky a je úřadujícím předsedou Občanské platformy, největší opoziční strany v Polsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek