Chirac se s Merkelovou shoduje v pohledu na EU

23.11.2005
Podle Chiraka EU potřebuje „skutečně pevnou francouzsko-německou osu“, která pomůže ke správnému fungování unie.

Nově zvolená kancléřka Angela Merkelová dnes v rámci své první zahraniční cesty navštívila Francii. Po setkání s francouzským prezidentem Chirakem oba se oba politiky shodli, že se Německo a Francie shodují v pohledu na Evropskou unii a přejí si, aby měla i politický a sociální rozměr.

Podle Chiraka EU potřebuje „skutečně pevnou francouzsko-německou osu“, která pomůže ke správnému fungování unie. Obě země by ovšem ostatním členům EU neměly vnucovat své názory.

Merkelová vyslovila přesvědčení, že dobré vztahy mezi Francií a Německem jsou nezbytné pro další rozvoj Evropy. Řekla, že chce zachovat dosavadní rytmus pravidelných neformálních francouzsko- německých schůzek a že pozvala Chiraka na začátek prosince do Berlína.

Kancléřka řekla, že globalizace nutí Evropskou unii ke společnému postupu a že Francie a Německo by se svým pojetím sociálního tržního hospodářství měly být „jedním z motorů“ (unie). „Máme společnou povinnost dodat novým členům ze střední a východní Evropy trochu jistoty, aby mohly zajistit svůj rozvoj v rámci Evropy,“ dodala.

Kancléřka ještě dnes odlétá z Paříže do Bruselu k jednání s nejvyššími představiteli Evropské unie a Severoatlantické aliance.

Sdílet tento příspěvek