Brity čeká pozdější odchod do důchodu

24.11.2005
Britská penzijní komise doporučuje zvýšit důchodový věk na 67 let. Na stejném opatření se nedávno dohodla i nová německá koalice.

Brity čeká pozdější odchod do důchodu

Mluvčí komise nechtěla prosakující zprávy komentovat: odkázala na 30. listopad, kdy bude zpráva zveřejněna.
Některé detaily jsou přesto známé. Příspěvek, vypočtený podle minimální mzdy, se zvýší z 80 liber na 109 liber týdně.
Navrhovaná pravidla by měla platit od roku 2020. Schéma by tedy zasáhlo každého Brita mladšího padesáti let. Německá vláda počítá se zvýšením důchodového věku dříve – od roku 2012.
Datum 2020 je dostatečně vzdálené, aby se mohly přizpůsobit i Britky. Počínaje rokem 2010 by se u nich zvyšoval penzijní věk ze současných 60 až na 65 let jako u mužů.

Z prvních reakcí vyplývá, že ani Britům se pozdější odchod do penze příliš nezamlouvá.
„Zcela určitě si nemyslím, že tento druh novinových titulků bude dobře přijat,“ prohlásil Ros Altman, penzijní expert z London School of Economics. „Zejména po posledních dohodách, které se týkaly důchodů u zaměstnanců ve veřejném sektoru.
Britská vláda totiž nedávno odmítla bezprostřední zvyšování důchodového věku u učitelů, zdravotníků a dalších zaměstnanců veřejného sektoru. Komise to ale považuje v delším časovém horizontu za neudržitelné.

Méně jsou o tom přesvědčeni Britové, kteří se vyjádřili na internetových stránkách stanice BBC. „Jsem zásadně proti těmto návrhům, vlády měly přece desítky let na to, aby problém vyřešily,“ zlobil se Keith Bishop, jeden z diskutujících.
Dosavadní britský penzijní model si nicméně nestojí na evropské poměry nijak zle.
Podle nové evropské studie, která porovnávala patnáct členských zemí unie před rozšířením, se umístila Velká Británie na šestém místě z hlediska udržitelnosti systému. Zvítězilo Portugalsko, kde stála za pozitivními čísly především početná mladá generace. Na opačném konci se umístila Belgie, kde ani neustávající imigrace nevyvažuje stárnutí populace.
Většinu evropských zemí totiž sužuje stejný problém: stále méně lidí v produktivním věku vydělává na čím dál početnější seniory. Proto experti předpokládají zvyšování věku pro odchod do důchodu i v dalších zemích.

V Británii zůstává otázkou, kolik bude mít vláda odvahy změnit systém, jehož současná podoba sahá až do roku 1925.
Vládou navržená komise navrhla nový systém, který se inspiroval Novým Zélandem. Lidé se k němu připojují ve chvíli, kdy nastupují do zaměstnání, platí do něj rovnoměrně zaměstnanci i zaměstnavatel.
Ačkoli budou lidé při nástupu do zaměstnání do schématu zapsáni automaticky, zůstane jim možnost se platbě vyhnout. „Model dává lidem šanci příspěvky odmítnout, pokud je zatěžují platby na jiná spoření,“ vysvětlila Laura Croninová, novozélandská ministryně financí.

Sdílet tento příspěvek