Lídry zemí EU čeká na summitu debata o migraci a digitalizaci

22.10.2021
Euroskop, čtk

Debata o výzvách spojených s migrací čeká dnes prezidenty a premiéry zemí Evropské unie. Věnovat se v ní chtějí především situaci na hranicích unijních států s Běloruskem, odkud se do EU chtějí dostat tisíce lidí. Během závěrečného druhého dne bruselského summitu se budou lídři bavit i o tom, jak urychlit digitalizaci společnosti i ekonomiky a lépe čelit hrozbám kybernetických útoků.

Summit se chystá odsoudit využívání migrantů k politickým účelům v reakci na strategii běloruského autoritářského vládce Alexandra Lukašenka, který nechává k hranicím Polska či pobaltských států svážet lidi snažící se dostat z asijských zemí do Evropy.

Šéfové států se budou bavit o tom, jak účinněji zejména finančně pomáhat zemím původu udržet své obyvatele v rodné vlasti. Diskusi povedou také o ochraně vnějších hranic, k jejímuž zlepšení část zemí včetně Česka navrhuje hradit ze společných peněz stavbu plotů. Tento nápad však nemá podporu velké části lídrů a v závěrech summitu se neobjeví.

Posledním tématem summitu bude digitalizace, která má pomoci hospodářskému růstu, tvorbě pracovních míst i konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Summit by podle navržených závěrů měl vyzvat k vytvoření společných standardů pro umělou inteligenci, koordinovanému zavádění elektronické identity obyvatel či větší soběstačnosti EU v produkci mikročipů či klíčových surovin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek