Summit: Je třeba zesílit boj proti váhavosti kolem očkování

22.10.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie musí v souvislosti s pandemií covidu-19 zůstat ostražitá a vystupňovat úsilí ve snaze rozptýlit odpor vůči vakcínám. Na summitu Evropské rady se na tom ve čtvrtek shodli prezidenti a předsedové vlád členských zemí. Zároveň vyzvali ke krokům, které by umožnily unijním státům urychlit darování vakcín do chudších zemí.

V EU je podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) plně naočkovaných 63,4 procenta obyvatel, ovšem mezi jednotlivými členskými zeměmi jsou v některých případech dramatické rozdíly. Česko s 56,4 procenta plně očkovaných v tempu vakcinace zaostává za unijním průměrem, na Slovensku a především v Rumunsku a Bulharsku je podíl ještě výrazně nižší. Nejlépe je na tom Portugalsko s více než 80 procenty.

Očkovací kampaně přinesly pokrok

„Očkovací kampaně napříč Evropou přinesly významný pokrok v boji proti covidu-19. Nicméně je nutné, abychom zůstali ostražití ohledně vzestupu a šíření možných nových mutací,“ píše se v závěrech přijatých na dnešním jednání Evropské rady. „Ve snaze dál navýšit míry proočkovanosti po celé unii by měly být zesíleny snahy o překonání váhavosti vůči vakcínám, například bojem proti dezinformacím,“ pokračuje schválený text.

Závěry naopak nepřináší žádná doporučení ohledně případných karanténních opatření při nepříznivém vývoji epidemické situace, jaký aktuálně zažívá řada zemí EU. Týká se to i ČR, které hlásí nejvíce hospitalizovaných pacientů s covidem-19 od konce května. Na Slovensku, v Rumunsku, v Bulharsku a v pobaltských zemích je situace ještě horší, přičemž Lotyšsko hlásí nejvyšší denní přírůstky nákaz od začátku pandemie.

Měla by se usnadnit globální distribuce vakcín

Kromě opatření v EU byl tématem summitu i globální boj proti koronaviru. Evropská rada se v tomto směru opět přihlásila ke snaze zajistit celosvětově přístup k vakcínám a vyzvala k „rychlému odstranění překážek“ v jejich globální distribuci. Vybídla přitom Evropskou komisi, aby v tomto ohledu dál spolupracovala přímo s výrobci. „To umožní členským státům urychlit dodávky vakcín zemím, které je nejvíce potřebují,“ píše se v závěrech jednání.

Evropská unie je zatím daleko od splnění svých slibů pokud jde o darování vakcín proti covidu-19 do chudých regionů. Podle informací webu Politico zatím rozdala 56 milionů dávek, přičemž jich slíbila do konce roku darovat 250 milionů. Kolem poloviny příštího roku se pak má počet doručených dávek dostat k 500 milionů.

Závěry Evropské rady nespecifikují, jaké překážky aktuálně stojí v cestě rychlejší distribuci vakcín do chudších zemí. Unijní činitelé nicméně ukazují zejména na krátkou trvanlivost vakcín a složitou byrokracii kolem jejich darování. „EU a její členské země teď musí udělat víc,“ napsali tento týden ve společném komentáři komisařka pro mezinárodní partnerství Jutta Urpilainenová a předseda výboru pro rozvoj v Evropském parlamentu Tomas Tobé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek