Rada pro zahraniční věci (15. 11.)

15.11.2021
Úřad vlády

Ministři zahraničí a obrany budou společně diskutovat o prvním návrhu Strategického kompasu

Ministři zahraniční věcí a ministři obrany se dnes v Bruselu sejdou na společném jednání, které se uskuteční v rámci Rady pro zahraniční věci. Tématem pracovní večeře bude první návrh nového plánu pro posílení bezpečnostní a obranné spolupráce EU – Strategický kompas.

Dokument sepsala Evropská služba pro vnější činnost na základě dlouhodobé a intenzivní strategické reflexe, která mezi členskými státy, evropskými institucemi i expertní komunitou probíhala v posledních dvou letech.

Cílem Strategického kompasu je zvýšit ochotu a schopnost EU a jejích členských států jednat aktivněji a rozhodněji v rámci čím dál kompetitivnějšího a nepřátelštějšího bezpečnostního prostředí. Dokument jmenuje konkrétní hrozby a výzvy, kterým EU čelí, a hodnotí jejich možné dopady; navrhuje nové iniciativy a nástroje v oblasti bezpečnosti a obrany; snaží se zajistit vetší koherenci mezi již existujícími aktivitami.

Strategický kompas by měl stanovit strategickou vizi v bezpečnosti a obraně EU pro následující 5 až 10 let, a přispět tak k budování společné strategické kultury. Zároveň usiluje o posílení strategické autonomie EU a její schopnosti ve spolupráci s partnery chránit své hodnoty a zájmy.

Strategický kompas bude předmětem diskuzí na nejvyšší politické úrovni v následujících několika týdnech a měsících. Finální verzi by měla schválit Evropská rada v březnu příštího roku.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek