Británie chce snížit regionální pomoc nových členským zemím

28.11.2005

Nové členské země by měly podle diplomatů přijít o 10 procent regionální pomoci. Cílem návrhu má být snaha vyřešit spor o tzv. britský rabat z příspěvků do evropské pokladny.

Britské předsednictví EU plánuje podle diplomatů navrhnout výrazné škrty v návrhu evropském rozpočtu pro období 2007-2013. Očekává se, že Londýn navrhne snížení výdajů na 846 miliard eur z původních 871 miliard. Velkou část tohoto snížení bude tvořit desetiprocentní snížení regionální pomoc připadající novým členským zemím.

Cílem návrhu má být snaha vyřešit spor o tzv. britský rabat z příspěvků do evropské pokladny a tím dosáhnout dohody o podobě budoucí finanční perspektivy EU na nadcházejícím prosincovém summitu EU. Někteří diplomaté si ovšem myslí, že Britové mohou takovým krokem dosáhnout pravého opaku.

„Londýn pravděpodobně navrhne snížení rozpočtu. Škrty budou zahrnovat regionální fondy pro nové členské státy a fondy rozvoje vědy pro některé staré členské země“, uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný představitel Evropské komise.
Mluvčí Evropské komise Johannes Laitenberger poté novinářům sdělil, že případné škrty v rozpočtu by neměly nejvíc zasáhnout nejchudší země EU. „Je jasné, že ti nejchudší by neměli přinést největší oběť“, uvedl dále.

Londýn chce podle něj svůj návrh učinit přitažlivějším pro nové členské země prostřednictvím návrhu technických opatření, která by jim ulehčila dosud náročné přijímání pomoci.
Proti návrhu ovšem téměř vzápětí protestovalo Polsko, které je největší novou členskou zemí, a snížení rozpočtu by ho nejvíce postihlo. Podle polské ministryně pro regionální rozvoj Grazyny Gesické nemůže její země desetiprocentní snížení akceptovat. „Když budou takové návrhy prosazovány, nedojde v prosinci ke kompromisu,“ dodal pro agenturu Reuters zdroj z polské vlády. Polsko by snížením regionální pomoci přišlo o zhruba 6 miliard eur.

Podle polských představitelů se Britové pouze snaží zvýšit tlak na nové členské země, tak aby odpoutali pozornost od možného snížení své rozpočtové slevy.

Mluvčí britského premiéra Blaira odmítl detaily britského návrhu zveřejnit s tím, že návrh bude oficiálně zveřejněn příští týden. Potvrdil ovšem možné snížení rozpočtových výdajů. „Není žádným tajemstvím, že návrh prezentovaný v červnu předchozím lucemburským předsednictvím, se nám zdál příliš velký“, sdělil mluvčí v Barceloně, kde se účastní schůzky špiček EU se zástupci středomořských zemí. Věří, že ke kompromisu dojde v prosinci a nové členské země nebudou novým návrhem nijak poškozeny.

Jednání o budoucím evropském rozpočtu ztroskotala na červnovém summitu díky tomu, že Britové odmítali snížení své rozpočtové slevy, a Francie se naopak postavila proti navrhovanému snížení zemědělských dotací.

Sdílet tento příspěvek