Eurokomisaři dorazili do Paříže, večeře s Macronem bude o tématech předsednictví

07.01.2022
Euroskop, ČTK

Pracovní večeří v Elysejském paláci zahájili ve čtvrtek členové Evropské komise dvoudenní návštěvu Francie, která se začátkem ledna chopila role předsednické země Evropské unie. Prezident Emmanuel Macron chce se šéfkou unijní exekutivy Ursulou von der Leyenovou a jejím týmem na tradiční akci probrat priority půlročního předsednictví. Mezi ty patří například posilování soběstačnosti a globální role evropské sedmadvacítky, pokračování hospodářského oživení či digitální a ekologická transformace ekonomiky.

„Jsme uprostřed našeho mandátu a rok 2022 bude tedy pro naši agendu klíčovým,“ uvedla po příletu do Paříže na twitteru von der Leyenová. Komise se podle ní těší na spolupráci s Francií, která by měla vést k „digitálnější, ekologičtější a sociálnější Evropě s větším globálním významem“.

Macron na začátku předsednictví přichází s plánem prosadit některé důležité kroky. Březnový neformální summit hodlá například věnovat debatě o reformě dluhových a rozpočtových pravidel bloku. Francie by také ráda dovedla do zdárného konce vyjednávání o dvojici klíčových digitálních norem zpřísňujících podmínky fungování velkých internetových firem či o takzvaném uhlíkovém clu a dalších součástech Zelené dohody pro Evropu. Hodlá se zaměřit i na reformu migračních pravidel, která by podle Macrona měla omezit zneužívání práva na azyl.

Šéf Elysejského paláce chce většinu svého plánu stihnout v prvních třech měsících, neboť v dubnu čekají Francii prezidentské volby, v nichž by se mu podle analytiků úspěch na evropské scéně hodil. Pokud Paříž některé z norem nedotáhne, naváže na ni v polovině roku Česko, které předsednictví přebírá.

Vedle zmíněných priorit se budou komisaři s Macronem, premiérem Jeanem Castexem a dalšími předními francouzskými politiky bavit i o aktuálních tématech, která mohou do francouzského předsednictví zasáhnout. Zejména o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou či o rychle se šířící koronavirové variantě omikron, která by mohla stejně jako předchozí pandemické vlny výrazně omezit aktivity kolem předsednictví.

Komisaři, mezi nimiž kvůli nemoci chybí česká místopředsedkyně komise Věra Jourová, stráví ve francouzské metropoli i dnešek. Čeká je jednání s francouzskou vládou i oběma komorami parlamentu. Navštíví také Panthéon, aby vzdali hold velkým postavám evropské historie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek