Merkelová: Budeme vládou skutků

01.12.2005
Angela Merkelová ve svém prvním vládní prohlášení apelovala na reformní sílu velké koalice a vyzvala občany k pochopení pro plánované hluboké zásahy.

Německá kancléřka Angela Merkelová včera ve svém prvním vládní prohlášení apelovala na reformní sílu velké koalice a vyzvala občany k pochopení pro plánované hluboké zásahy. „Proč bychom se všichni navzájem neměli překvapit tím, co všechno teď společně v naší zemi dokážeme,“ řekla v parlamentu.

Nové vládní partnery vyzvala k tomu, aby se ve prospěch nutných reforem na trhu práce, sociálního pojištění a vzdělávacího systému vzdali svého dosavadního soupeření. „Tato koalice chce překonat rituály a jít novou cestou,“ řekla.
Během svého jedenapůlhodinového projevu vyjmenovala hlavní body a cíle nové vlády. Ty vycházejí z koaliční dohody, na níž obě strany několik týdnů pracovaly. Merkelová opět zdůraznila, že jak SPD, tak CDU/CSU chtějí společně vytvořit podmínky pro to, aby se Německo během deseti let dostalo opět mezi tři nejlepší země v Evropě. V posledních letech totiž vykazovala německá ekonomika jen slabý růst, rozpočty s velkým deficitem a vysokou nezaměstnanost.

Na to, aby země tohoto cíle dosáhla, ale podle ní musí velká koalice zvládnout mnoho práce: „Chceme nově koncipovat federalistický systém, musíme oživit trh práce, naše školy a univerzity opět dovést na špičku, zkrotit naše zadlužení a dostat do pořádku náš zdravotní a důchodový systém“. Za „morální úkol“ pak označila sanaci státního rozpočtu. „Před tím velká koalice nemůže nikam utéci,“ dodala.

Na rozdíl od svého předchůdce Gerharda Schrödera sice neformulovala v oblasti trhu práce žádný konkrétní cíl, snížení nezaměstnanosti ale označila za hlavní měřítko úspěchu nové vlády. „Nejnutnější sociální program, který si vláda předsevzala, je kvetoucí trh práce,“ řekla jedenapadesátiletá kancléřka. „Budeme vládou skutků,“ zdůraznila.

To pro Němce konkrétně znamená například zvýšení daně z přidané hodnoty ze 16 na 19 procent, zvýšení věku odchodu do důchodu na 67 let, zvýšení daně z příjmu pro nejvyšší příjmové skupiny až na 45 procent či zvýšení odvodu na důchodové pojištění. Na druhou stranu ale budou zvýšeny přídavky pro rodiny s dětmi, zvýší se daňové výhody pro firmy či bude více investováno do infrastruktury.
Opoziční strana Zelených a liberální FDP, s níž původně chtěla jít CDU/CSU do vlády, ale na plány nové vlády hledí skepticky. Podle nich velké koalici chybí vůle k opravdovým reformám. „To v době globalizace pro Německo nestačí,“ řekl šéf FDP Guido Westerwelle.

Také reakce ve vlastní koalici byla rozporuplná. Merkelová hovořila velmi věcně, strhnout publikum se jí ale nepodařilo. V reakcích na různé body byla viditelná velká nesourodost koalice. Poslanci CDU/CSU tleskali především u bodů, které se do koaliční dohody podařilo prosadit jim, SPD naopak byla nadšena z výdobytků svých, jako například zlepšení péče o děti.

V projevu se Merkelová překvapivě přihlásila k proslulému výroku bývalého sociálnědemokratického kancléře Willyho Brandta, který v roce 1969 vyzval Německo k odvaze posílit demokracii, a vyzvala k „odvaze dále posílit svobodu“ v zemi. Zároveň pak poděkovala svému předchůdci Schröderovi za to, že se svou „Agendou 2010“ odvážně otevřel dveře k modernizaci sociálních systémů. „Tím se zasloužil o naši zemi. Mimo jiné i proto mu chci ve jménu všech Němců poděkovat,“ řekla Merkelová.

Hlavní body vládního prohlášení:

Mimořádná okolnost existence takzvané velké koalice CDU/CSU-SPD je mimořádnou příležitostí zbavit se starých politických rituálů a hledat společně nové cesty k řešení problémů země.

Hlavním cílem je obnovit dynamiku hospodářského růstu země a dostat ji znovu do čela v Evropě i ve světě; je třeba snížit nezaměstnanost a rozpočtový deficit.

K tomu jsou nutné reformy, které navážou na již schválený program Agenda 2010.

K důležitým reformám patří důchodová reforma, jež mimo jiné předpokládá prodloužení věku pro odchod do penze na 67 let a zvýšení příspěvku na důchodové pojištění o 0,4 procenta.

Dalšími citlivými a nepopulárními opatřeními jsou zvýšení daně z přidané hodnoty o tři procenta, sazby daně z příjmu pro nejvyšší příjmovou skupinu na 45 procent a omezení ochrany zaměstnanců při propouštění.

Při prosazování reforem vláda hodlá zajistit sociální solidaritu a postarat se o slabé členy společnosti; nedovolí však zneužívání sociálních výhod.

Vláda chystá nová opatření na podporu rodin s dětmi.

Vláda podpoří také ty, kdo „odvádějí velké výkony“, chystá daňové a jiné úlevy malým a středním podnikatelům.

Investice budou směřovat zejména do infrastruktury, do dalšího rozvoje východní části země, školství, vědy a výzkumu.

Chystá se reforma federálního uspořádání země.

Zahraniční politika bude klást důraz na posílení spojeneckých svazků, zejména Evropské unie a NATO včetně upevnění partnerství se Spojenými státy.

V EU chce být Německo „prostředníkem a iniciátorem obnovování důvěry“; je pro rozumný kompromis v otázce rozpočtu EU.

Sdílet tento příspěvek