Na Brity bude čekat penze až v 67 letech

01.12.2005
Britská penzijní komise včera navrhla zvýšení věkového hranice, kdy mohou zaměstnanci požádat o státní penzi. Důchodový věk by se podle expertů měl do roku 2050 zvýšit nejméně na 67 let

Britská penzijní komise včera navrhla zvýšení věkového hranice, kdy mohou zaměstnanci požádat o státní penzi. Důchodový věk by se podle expertů měl do roku 2050 zvýšit nejméně na 67 let, napsala agentura Reuters.
V současnosti mohou v Británii požádat muži o důchod v 65 letech a ženy v 60 letech.
Zveřejnění návrhu penzijní reformy předcházelo několik let výzkumů a konzultací se zaměstnavateli, odbory a dalšími zainteresovanými stranami.

Dlouho očekávaná zpráva navrhuje rovněž zásadní reformu skřípajícího penzijního systému. Experti ale ujišťují, že předložený návrh reformy neznamená v nadcházejících patnácti letech významné zvýšení vládních výdajů.
Britský důchodový systém se stejně jako v řadě dalších vyspělých zemí dostal pod tlak následkem stárnutí populace i tím, že se lidský věk prodlužuje. Přitom podpora stále vzrůstajícího počtu důchodců je závislá na stále nižším počtu osob v aktivním věku.

Komise navrhla rovněž národní plán důchodového spoření, do kterého by byl automaticky zařazen každý občan s možností z tohoto plánu vystoupit. Podle doporučení komise by britská vláda měla odvozovat zvyšování základní státní penze od toho, jak se zvyšují průměrné výdělky a nikoliv podle inflace.

Stárnoucí populace a snížení porodnosti učinily z důchodového zabezpečení v mnoha průmyslově vyspělých zemích významnou politickou otázku. Obdobně je tomu i v nových členských zemích Evropské unie. Obě skupiny, jak zaznělo i minulý měsíc na konferenci o penzijních systémech v Bruselu, se potýkají s neudržitelností průběžných systémů, ve kterých mladší generace financuje důchody“ svých rodičů“.

Před nezbytnost zreformovat důchodový systém je postavena i Česká republika, byť podle některých odhadů důchodový systém zůstane bez dluhů asi 20 let. Změny doporučuje Česku i Mezinárodní měnový fond. V Česku se věk odchodu do penze prodlužuje již nyní. Od roku 2012 by lidé měli chodit do důchodu v 63 letech. Koaliční strany a ODS by věk postupně dál prodlužovaly na hranici 65 let do roku 2031. Komunisté by věk naopak zvýšili k tomuto limitu až mezi lety 2031 až 2036. Česko dává podle Evropského statistického úřadu Eurostat na důchody ve srovnání se západní Evropou relativně málo peněz – necelých devět procent HDP. Průměr západní Evropy přitom v roce 2002 činil 12,6 procenta HDP.

Sdílet tento příspěvek