Příjemce zemědělských dotací shromažďuje nový internetový portál

02.12.2005

Stránky zatím nabízejí údaje o zemědělských dotacích v Dánsku, Nizozemsku, Švédsku, Velké Británii, Severním Irsku či Estonsku.

Britská královská rodina, kníže Albert či řada evropských ministrů, ale také společnosti Nestlé, Philip Morris či Heineken. Všechny tyto lidi či firmy je možné najít na nové internetové stránce, která shromažďuje příjemce zemědělských dotací Evropské unie. Stránky www.farmsubsidy.org spustila skupina investigativních novinářů.

Zájemce o přehled českých farmářů a firem, kteří získali peníze z unijního rozpočtu, by však zatím na stránkách pátral marně. Detailní údaje o příjemcích dotací totiž zatím zveřejnilo jen několik členských zemí z pětadvacítky a ostatní včetně ČR to tají. Přestože k tomu Evropská komise nutí všechny státy, rozkázat jim to nemůže.

Stránky tak zatím nabízejí údaje o zemědělských dotacích v Dánsku, Nizozemsku, Švédsku, Velké Británii, Severním Irsku či Estonsku. Pod nátlakem EK tak učinila i Belgie, dílčí údaje se objevily i z některých oblastí Španělska, a zveřejnění chystá také Slovinsko, uvedl internetový server EUobserver.

Ze všech dosud zveřejněných údajů vyplývá, že zemědělské dotace v Evropské unii končí převážně u největších společností. Naopak drobní farmáři zápasící o přežití získávají z unijní pokladny nepoměrně méně peněz.

Zemědělské podpory v minulosti získalo několik dánských ministrů, nizozemský ministr zemědělství, monacký princ Albert či britská královská rodina. Slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon měl také dříve podíl v podniku pobírajícím unijní peníze.

Další informace o příjemcích dotací přinášejí média v jednotlivých zemích. Podle francouzského tisku získalo zhruba 60 procent přímých plateb 15 procent nejbohatších společností. Naopak 70 procent malých farmářů si mezi sebe rozdělilo jen 17 procent podpor. Sedm největších zemědělských firem ve Španělsku si mezi sebe loni rozdělilo stejnou částku, jako 12.700 tamních nejmenších farmářů.

Současné zveřejňování informací o příjemcích peněz podporuje i unijní komisař pro administrativu Siim Kallas. Také on plánuje v příštím roce vytvořit internetový portál, na kterém by byly zveřejněny detaily o tom, kam unijní peníze směřují.

Za vznikem dnes spuštěných stránek stojí evropská síť investigativních novinářů, řízená Dánským mezinárodním centrem pro analytické zpravodajství (DICAR) a londýnskou EU Transparency.

Sdílet tento příspěvek