Blair: Bez revize rozpočtových pravidel nedosáhneme dohody o rozpočtu EU

09.12.2005

V případě dohody o reformě společné zemědělské politiky bude předmětem jednání i částka, kterou Británie zatím získává jako svůj přeplatek do pokladny EU.

Britský ministerský předseda Tony Blair dnes řekl, že bez dohody o možnosti spustit revizi celkových rozpočtových pravidel v Evropské unii nepřistoupí na nový rozpočet. „To je něco, co musím mít,“ řekl na tiskové konferenci.

Blair řekl, že Británie uznává svou povinnost podpořit nové členské země. V případě dohody o reformě společné zemědělské politiky bude předmětem jednání i částka, kterou Británie zatím získává jako svůj přeplatek do pokladny EU.

Nový návrh předloží Británie v úterý nebo ve středu. Znamená to, že ministři zahraničí ho nebudou ještě mít na pondělní schůzi, která je poslední příležitostí probrat finanční výhled EU před summitem šéfů států a vlád, kteří se sejdou ve čtvrtek večer.

Z dnešního prohlášení nejmenovaného zástupce předsednické země vyplynulo, že Londýn nadále počítá s dohodou, ačkoli jeho první „balíček“ naprostá většina členských zemí tento týden odmítla. Spoléhá přitom mimo jiné na faktor časového tlaku.

„Chceme dohodu do konce roku; dělá nám starost, že neúspěch by vedl ke ztrátě prostředků, zejména pro nové členské státy,“ uvedl diplomat. Upozornil, že „s ubíhajícím časem bude dohoda stále obtížnější“.

Vyjádřil také naději, že státy si do pondělka poopraví názor na podstatu britského přístupu, která se v novém návrhu nezmění. „Lidé pochopili silné body, které prezentujeme jako základ pro jednání. Budou mít víc času o nich přemýšlet. Chceme mít jistotu, že jsme dali všem dostatečný prostor, aby nám sdělili své návrhy a názory,“ uvedl.

Podle zdroje v Radě EU je pravděpodobné, že Británie přijde s úpravami až ve středu, zřejmě odpoledne. Do začátku summitu pak bude zbývat 24 hodin a jednotlivé země se budou muset rychle rozhodnout, jaká stanoviska zaujmou. Britský premiér bude do poslední chvíle bilaterálně hovořit se svými protějšky, obvykle telefonicky; ve čtvrtek se vydá do Štrasburku, aby přesvědčil skeptické šéfy politických klubů v Evropském parlamentu.

Británie zatím navrhla na léta 2007-13 rozpočet ve výši 846,7 miliardy eur, což je o 24,8 miliardy méně, než bylo na stole před půl rokem. Oproti původnímu návrhu Evropské komise je to pokles o celých 147,5 miliardy. Úspor bylo dosaženo mimo jiné škrty v sumách vyčleněných pro chudé státy a regiony, tedy vesměs pro nové členy EU.
Vedle tohoto sporného aspektu, který vadí novým členům, rozladil Londýn řadu států tím, že jen kosmeticky omezil vlastní slevu z odvodů do evropské pokladny, které využívá od roku 1984.

Sdílet tento příspěvek