Ministři se rozpočtem EU nezabývali

12.12.2005

Britský premiér Blair se bude snažit do konce týdne najít podporu pro nový britský návrh rozpočtu na Slovensku a v ČR.

I přesto, že téma budoucího rozpočtu EU bylo na prvním místě programu pondělní schůzky ministrů zahraničí EU, diplomaté se jím nezabývali. Předsedající šéf britské diplomacie Jack Straw jen upřesnil, že Londýn předloží novou verzi svého návrhu tento týden, zřejmě ve středu.

Před novináři se vyjadřoval k šancím na dohodu velmi opatrně. Zdůraznil, že Británie by zajisté dala přednost dohodě před nedohodou, ale nebude se snažit dosáhnout kompromisu za každou cenu. „Je to obtížné jednání a manévrovací prostor je úzký,“ řekl.

Britové si od sezení slibovali další debatu poté, co vlády důkladně návrh britské strany, který byl předložen minulý týden, prostudovaly. Ministři ovšem nepovažovali za nutné se k tématu vracet, když za dva dny bude na stole nový návrh.

V něm by podle spekulací mohlo dojít k dalšímu snížení britské slevy z příspěvku do unijní pokladny nebo budou zlepšeny podmínky pro unijní nováčky.

Blair bude hovořit s Paroubkem

Britský premiér Blair se mezitím bude snažit do konce týdne najít podporu pro britský návrh rozpočtu na Slovensku a v ČR. Rozhodl se proto vést telefonické rozhovory se svými protějšky Paroubkem a Dzurindou.

„Všichni přistupují k těmto rozhovorům realisticky. Věřím, že lidé uznávají, že námi předložený návrh je seriózní, že usiluje o dosažení dohody nyní, hlavně protože si myslíme, že je to v zájmu nových členských států,“ řekl na briefingu mluvčí britského premiéra.

Dopoledne Blair za stejným účelem přijal v Londýně dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena. Ten, přestože dánské postoje v rámci EU jsou zpravidla shodné či podobné britským, jako většina členů unie kritizoval britský návrh rozpočtu z minulého týdne.

Sdílet tento příspěvek