Unie čeká na nový britský návrh

13.12.2005

Britský ministr zahraničí Jack Straw sdělil, že nový návrh předloží do konce týdne. Zatím přitom není zdaleka jasné, zda se na summitu koncem týdne podaří dosáhnout kompromisu.

Jen necelou minutu se včera ministři zahraničí zemí EU bavili o novém evropském rozpočtu. Británie, která unii předsedá, totiž do jejich bruselské schůzky nestihla předložit nový rozpočtový návrh. Ten stávající naprostá většina šéfů diplomacie pětadvacítky odmítla už minulý týden.

Britský ministr zahraničí Jack Straw včera řekl, že nový návrh předloží do konce týdne. Podle některých zpráv by to mělo být až ve středu, den před začátkem ostře sledované schůzky evropských vůdců, která má o unijním rozpočtu na léta 2007 – 13 rozhodnout.
Zatím přitom není zdaleka jasné, zda se na summitu koncem týdne podaří dosáhnout kompromisu. „Nebudeme usilovat o dohodu za každou cenu,“ řekl sám Straw novinářům v narážce na snahy donutit Británii k tomu, aby se vzdala větší části své rozpočtové slevy.

Londýn minulý týden navrhl snížit příští sedmiletý rozpočet na 847 miliard eur. Nejvíce by tratily nové členské země: unijní pomoc pro ně by se snížila o asi 8,5 procenta. Česká republika by v tomto období přišlo o zhruba dvě miliardy eur, ale stále by dostávala ze společné kasy skoro třikrát více, než do ní má dávat.
Někteří postkomunističtí členové EU, jako Polsko a Maďarsko, návrh rezolutně odmítly. Jiné vyjádřily ochotu s návrhem souhlasit, pokud by byl doprovázen změnou podmínek, za kterých lze evropskou pomoc čerpat.
Jde například o prodloužení lhůt, které jsou vyhrazeny na využití pomoci určené na jednotlivé roky nebo o možnost hradit DPH za projekty z evropských peněz. Mezi tyto země patří i Česko.

„Česká pozice je jednat tak, aby bylo možné dojít k dohodě,“ prohlásil minulý týden český premiér Jiří Paroubek. O oficiálním stanovisku má jeho vláda ještě před summitem jednat. Česko má však zájem na tom, aby byl rozpočet urychleně schválen. Jinak by pro nás nebyla většina evropské pomoci vůbec dosažitelná.
I proto ministr zahraničí Cyril Svoboda včera zopakoval, že nejde jen o peníze, ale i o podmínky jejich čerpání.
„K čemu nám je strom plný ovoce, když je žebřík příliš krátký?“ ptal se po schůzce. Svoboda se na summit dívá optimisticky také. „Dohoda je dost reálně možná,“ řekl ministr. Podle něj je diskuse o rozpočtu dost daleko a státy EU se jím nechtějí zabývat znovu příští rok za rakouského nebo finského předsednictví.

Pro úspěch summitu bude zásadní ochota Británie dále snížit svůj „rabat“, tedy peníze, které se jí z rozpočtu vracejí.
Podle původního návrhu by Britové přišli ze své slevy za sedm let celkem o osm miliard eur. Paříž ale Londýn tlačí, aby se vzdal nejméně čtrnácti miliard. Londýn to ovšem podmiňuje souhlasem Paříže s reformou dotací zemědělcům.
Roztržku mezi Brity a Francouzi o víkendu přiživilo zveřejnění interního e-mailu britského velvyslance ve Varšavě Sira Charlese Crawforda, který označil společnou zemědělskou politiku EU za „ten nejpitomější, nejnemorálnější systém dotací v dějinách lidstva, s možnou výjimkou komunismu“. Podle Crawforda by premiér Tony Blair měl také říct novým členům EU: „Máme vás tak rádi, že vám v novém rozpočtu nabízíme obrovský příliv peněz, který vám zaručí největší pokrok za posledních tisíc let“.

Sdílet tento příspěvek