Jiří Paroubek: Britský návrh – a jak zní česká odpověď

14.12.2005

Britský návrh vyvolal vlastně u všech států nesouhlas. Například ve Francii, která se nechce vzdát štědré podpory svých zemědělců, nebo v Polsku, kde vyvolal silné vášně motivované národními zájmy. A co Česká republika?

Britský návrh – a jak zní česká odpověď

V těchto dnech se rozhoduje, kolik evropských peněz budeme v příštích sedmi letech v naší zemi investovat. Velká Británie, která předsedá Evropské unii, předložila minulé pondělí návrh tzv. finanční perspektivy na léta 2007 – 2013, kde se počítá s rozdělením celkové částky 847 miliard eur.

Je to základ pro jednání

Britský návrh vyvolal vlastně u všech států nesouhlas. Například ve Francii, která se nechce vzdát štědré podpory svých zemědělců, nebo v Polsku, kde vyvolal silné vášně motivované národními zájmy. A co Česká republika?

Rozhodně nezůstane stranou, bude se za svůj podíl na evropských penězích zasazovat, jak jen to půjde. Tento postoj jsem zaujal na schůzce premiérů Visegrádu s Tony Blairem. Podobně vystupoval ministr Svoboda na konkláve ministrů zahraničí. Zájmem země je maximálně využít peníze z evropských programů. Nejde jen o objemy, ale také o pravidla čerpání. Změkčit a rozvolnit pravidla, abychom vyčerpali co nejvíc evropských peněz.

V tomto týdnu se ještě sejdu ve Vídni těsně před bruselským summitem evropských lídrů s kancléřem Schüsselem a ve čtvrtek ráno s premiéry zemí Beneluxu. V pondělí jsem stanovisko české vlády podrobně telefonicky sdělil Tonymu Blairovi, s několika požadavky, na jejichž zapracování trvám.

Důležitá je, jak jsem naznačil, změna pravidel čerpání z fondů. Peníze, které z nejrůznějších důvodů nestihneme užitečně proinvestovat během jednoho roku, by mohly být, pokud bude toto pravidlo (tzv. n+3) uplatněno, použity ještě v následujících třech letech. Evropská komise zvýší příspěvek na spolufinancování projektů – dnes dává maximálně 80 procent z celé částky, podle nového návrhu bychom dopláceli pouze 15 procent.

Pro Českou republiku je nesmírně významné, že britský návrh otvírá možnost použít evropské peníze na oblast bydlení, na opravy panelových bytů a domů.
Důležité pro nás je, aby byly opraveny chybné odhady hospodářského růstu ČR. Jeho podcenění nás může stát cca 500 miliónů eur. Jde nám také o to, aby byla DPH uznatelným výdajem. Tedy aby dál platila dosavadní pravidla. Sečteno a podtrženo – upravený britský návrh považuji za základ pro jednání. Osobně se maximálně zasadím o to, aby výsledek byl co nejpříznivější pro naše občany a budoucnost země.

Autor je předsedou vlády

Sdílet tento příspěvek