Dohoda o rozpočtu EU je v nedohlednu, hrozí krize

15.12.2005

Tahanice o rozpočet na léta 2007 až 2013 tak zcela ovládnou dnes zahajovaný summit unie v Bruselu. Pokud pětadvacet zemí EU spory nepřekoná, unii hrozí krize

Británie se včera pokusila překonat pat v jednáních o evropském rozpočtu. Marně. Její nový návrh se téměř neliší od toho původního, který minulý týden odmítly prakticky všechny ostatní země EU.
Podobná byla i většina včerejších reakcí. „Nejsou to ani kosmetické změny, je to úmyslná provokace,“ řekl europoslanec Reimer Böge, který je parlamentním zpravodajem pro přípravu rozpočtu.

Naopak český premiér Jiří Paroubek britský návrh přijal. „Ještě jsem ho neanalyzoval, ale když jsem viděl ta určitá vylepšení, dá se říci, že se blíží mým představám,“ řekl odpoledne.

Milióny v miliardách

Tahanice o rozpočet na léta 2007 až 2013 tak zcela ovládnou dnes zahajovaný summit unie v Bruselu.
Pokud pětadvacet zemí EU spory nepřekoná, unii hrozí krize – ještě hlubší než ta, do které se dostala, když Francie a Nizozemsko zamítly evropskou ústavu. Chudším zemím včetně Česka se může stát, že kvůli krachu jednání přijdou po roce 2007 o většinu peněz z evropských fondů.

Londýn včera předložil jen mírně upravený návrh:
celková výše sedmiletého rozpočtu má být 849,3 miliardy eur místo 846,7 miliardy,
pomoc novým členským zemím se sníží o 12 miliard eur (původní návrh byl 14 miliard),
Británie trvá na tom, že nesníží svou slevu z rozpočtu o více než 8 miliard eur, a dál požaduje, aby EU do roku 2009 reformovala výdaje na zemědělství.

Většina z včera „navýšených“ 2,6 miliardy eur má mířit do střední a východní Evropy. Česko z nich má získat 200 miliónů pro Prahu.
Britové také chtějí novým zemím ulehčit čerpání unijní pomoci. To přitom česká vláda považuje za důležitější než nižší sumu evropských fondů pro nové země.

Londýn navrhl zvýšení spolufinancování projektů ze strany EU až na 85 procent. Novým zemím také nabízí placení DPH za projekty z evropských peněz. Podle propočtů agentury ČTK to znamená, že Česku se v příštích sedmi letech sníží příjmy z EU o miliardu eur (asi 29 miliard korun), a ne o dvě miliardy, jak předpokládal původní návrh. Stále bychom ale dostávali ze společné pokladny víc než dvakrát tolik, než do ní dáváme.

Nový návrh ovšem spíše Evropu pobouřil. Tvrdá slova volilo především Polsko, jehož názor bude v dnešním jednání klíčový. Varšava hrozí, že rozpočet na summitu v Bruselu shodí ze stolu.

Šachová partie

„Pokud bude návrh opravdu v této podobě, tak ho budeme vetovat,“ prohlásil premiér Kazimierz Marcinkiewicz. Názory nových členů EU ze střední Evropy se tak zatím rozcházejí.

Britský ministr zahraničí Jack Straw varoval, že „manévrovací prostor“ na summitu je malý, ale naznačil, že by jeho země mohla ještě ustoupit, výměnou za dohodu v jiných oblastech.
Dnešní vydání listu Handelsblatt například cituje návrh nové unijní směrnice o službách. Británie v něm ustupuje od principu, podle kterého se musí v EU poskytovatelé služeb řídit při sociálním a zdravotním pojištění předpisy, které platí v jejich domovské zemi.

Sdílet tento příspěvek