Španělská ekonomika dorostla pro klub G8

27.12.2005
Podle žebříčku Světové banky předstihlo Španělsko Kanadu.

Španělská ekonomika předstihla svým objemem Kanadu a Madrid by se měl snažit získat členství v klubu největších světových ekonomik G8. Uvedl to v pondělí vlivný španělský ekonomický ústav Nadace finančních studií, jehož čestným předsedou je španělský premiér José Luis Zapatero.


„Nadace finančních studií podpoří přítomnost Španělska ve skupině osmi nejprůmyslovějších zemí,“ uvedl ústav na schůzce své správní rady. Španělsko podle studie ústavu splnilo požadavky ke vstupu do G8.


Podle červencového žebříčku Světové banky, seřazujícího země podle hrubého domácího produktu za rok 2004, předstihlo Španělsko Kanadu a stalo se osmou největší ekonomikou světa. Nic na tom nezměnila ani revize velikosti čínské ekonomiky z minulého týdne, která dostala Čínu na šesté místo před Itálii.


Základem G8 je seskupení G7, sedmi největších západních ekonomik USA, Japonska, Německa, Británie, Francie, Itálie a Kanady. Z politických a vojenských důvodů se k nim na politických jednáních připojuje Rusko.


Autor španělské studie Luis Ravina připouští, že tento klub má tendenci mít co nejméně členů. Hlavní překážkou vstupu Španělska je to, že G8 by se tím nestala na světové scéně reprezentativnější a pouze by se rozšířila o dalšího člena Evropské unie. Navíc se objevuje argument, že eurozóna, kam patří Francie, Německo, Itálie i Španělsko, by měla mluvit jedním hlasem, připomíná studie.


Premiér Zapatero v projevu na schůzi vedení ústavu neřekl, zda podporuje nárok Španělska být v G8. Poznamenal jen, že vznik nových ekonomických mocností Asie význam tohoto seskupení snižuje. „Španělsko potřebuje přemýšlet o roli, kterou musí ve světě hrát a o druhu institucí, které potřebujeme a chceme,“ řekl premiér.

Sdílet tento příspěvek