Vedení Evropské unie převezme Rakousko

29.12.2005
Po schválení rozpočtové perspektivy se může Rakousko ve větší míře věnovat jiným důležitým otázkám. Na rakouské předsednictví čeká těžká fáze evropské politiky.

Dosažením dohody o finanční perspektivě pro období 2007-2013 na prosincovém Summitu EU vyvrcholilo britské předsednictví Evropské unie. Od 1.ledna bude unii půl roku předsedat Rakousko. Od vstupu do EU v roce 1995 bude náš jižní soused předsedat unii již podruhé. Unii „vedlo“ již v roce 1998 a Rakušané tehdy patřili k silně proevropsky orientovanému obyvatelstvu. Postupem času se ovšem tento názor změnil a Rakušané spolu s Brity patří v současné době k největším kritikům EU.

Podle posledního průzkumu Eurobarometer většina Rakušanů Evropské unie nedůvěřuje. Pozitivně členství země v EU hodnotí pouze 32 procent obyvatel. Téměř polovina rakouských respondentů v průzkumu uvedla, že jejich země ze vstupu do unie nijak neprofitovala.

Tento názor nechápe předseda Evropské komise José Barroso. Podle, pokud existuje nějaká země, která na vstupu do bloku vydělala, pak je to právě Rakousko. Barroso doufá, že se rakouskému předsednictví podaří postoj obyvatel změnit. Je to podle něj důležité i proto, že vliv Rakouska v Evropě je v současnosti o mnoho větší než před 15 lety.

Rakouské priority

Po schválení rozpočtové perspektivy se může Rakousko ve větší míře věnovat jiným důležitým otázkám. Na rakouské předsednictví čeká těžká fáze evropské politiky. Mezi klíčová témata bude patřit dokončení jednání o finanční perspektivě, budoucnost euroústavy nebo přístupová jednání s Tureckem a Chorvatskem.

Rakušané si podle velvyslance při EU Gregora Woschnagga stanovili čtyři všeobecné priority: posílení důvěry občanů v evropský integrační projekt, rozvoj „evropského životního modelu“, který by měl podporovat vysokou kvalitu života; podporu růstu a zaměstnanosti a posílení postavení Evropské unie ve světě.

Rakousko zároveň varovalo před přílišným optimismem v otázce budoucnosti evropské ústavní smlouvy. Na červnovém Summitu by mělo být přehodnoceno období reflexe, ke kterému unie přistoupila po neúspěšných referendech ve Francii a Nizozemsku.

V souvislosti s plánovaným rozšířením EU bude zintenzivněn monitoring Rumunska a Bulharska, který by měl prověřit připravenost obou zemí na členství v unii.

Logo a známka

Logo rakouského předsednictví má podobu vedle sebe umístěných vlajek jednotlivých členských zemí EU. V jeho středu, mezi označením EU a AT, se nachází rakouská vlajka. Rakouská pošta vydá na počest předsednictví poštovní známku, která bude v oběhu od 1. ledna.

Program předsednictví

V rámci první poloviny roku 2006 se uskuteční více než 170 zasedání na různých úrovních. Hostiteli zasedání budou všechny rakouské spolkové země. Program odstartuje 9. ledna ve Vídni setkání Evropské komise s rakouskou vládou.

Vrcholy rakouského předsednictví budou dva summity EU 24.-25. března a 15.-16. června v Bruselu. Kromě pravidelných zasedání Rady EU v Bruselu se bude konat i 12 neformálních ministerských schůzek – z toho čtyři ve Vídni. Nejvýznamnější bude březnové jednání ministrů zahraničních věcí v Salzburku a dubnové zasedání ministrů financí ve Vídni, kterého se budou účastnit i partneři z asijských zemí.

Na programu bude i květnový summit EU a zemí Latinské Ameriky a Karibiku, politicky významnější bude summit EU-USA, jehož přesný termín a místo konání dosud není známo.

Dále se uskuteční i další významné akce, včetně konference o budoucnosti Evropy pod názvem The Sound of Europe, která se bude konat koncem ledna v Salzburku.

Další informace

Všechny důležité informace, tiskové zprávy a dokumenty týkající se rakouského předsednictví bude možné nalézt na internetové stránce předsednictví www.eu2006.at.

Sdílet tento příspěvek