Berlusconi: Levice zabředla do korupce

16.01.2006
Premiér, který kontroluje tři ze čtyř soukromých televizních kanálů v zemi, obviňuje tisk, že je z „pětaosmdesáti procent nakloněn levici“.

Italský premiér Silvio Berlusconi dobře ví, proč podniká v mediální sféře. Stačilo, aby během pěti dnů vystoupil ve čtyřech různých televizních pořadech, a náskok opozičního Olivovníku před pravicovou vládní koalicí se koncem minulého týdne snížil na rozdíl jediného procenta. Krátce předtím deník Il Giornale náležící do Berlusconiho mediálního impéria přišel zničehonic s tím, že generální tajemník Levicových demokratů Piero Fassino je zapleten do machinací okolo prodeje akcií vlivné Národní banky práce (BNL).

„Levicoví demokraté se snažili ovlivnit akcionáře BNL. Obrátil jsem se v dané záležitosti na římskou prokuraturu,“ oznámil Berlusconi na státním kanálu Rai. Premiér přitom naznačil, že hlavní opoziční síla se dopustila korupčního jednání.

List Il Giornale uveřejnil přepis části Fassinova rozhovoru s předsedou představenstva pojišťovny Unipol Giovannim Consortem, jehož společnost se akcie před časem snažila získat. Vyplývá z něj, že se předseda Levicových demokratů o transakci zajímal víc, než by musel, žádný důkaz o korupci ale deník nepřinesl.

Consorte je vyšetřován v souvislosti s aférou týkající se snahy Italské lidové banky (BPI) převzít část akcií konkurenčního finančního ústavu Banca Antoveneto. Koncem minulého roku musel kvůli podivným praktikám BPI odstoupit guvernér centrální banky Antonio Fazio. Parlament zároveň změnil část bankovního zákona tak, aby funkce guvernéra centrální banky už nebyla doživotní.

Itálii čekají 9. dubna parlamentní volby a Berlusconi, který se v nich utká s někdejším předsedou Evropské komise Romanem Prodim, se rozhodl na nic nečekat a zahájit předvolební kampaň jako první. Ještě počátkem roku předpovídaly průzkumy hladké vítězství Olivovníku, který jde do voleb pod novým názvem Sjednocení.
„Levice je Babylónskou věží, která se neshoduje v ničem, v zahraniční politice stejně jako v názorech na ekonomiku,“ tvrdil Berlusconi před televizními diváky.

Olivovník dnes tvoří jedenáct politických stran. Vedle Levicových demokratů a centristické Margherity je v něm zastoupena také reformní Strana italských komunistů a poststalinská Strana za komunistickou přeměnu.
V pravicovém Domu svobod se spojilo osm politických stran, vedle Berlusconiho formace Vzhůru, Itálie také postfašistická Národní Aliance ministra zahraničí Gianfranca Finino a Sociální alternativa založená vnučkou někdejšího italského diktátora Benita Mussoliniho Alessandrou, která se otevřeně hlásí k duceho odkazu.

Premiér, který kontroluje tři ze čtyř soukromých televizních kanálů v zemi, obviňuje tisk, že je z „pětaosmdesáti procent nakloněn levici“. Justice, která jej marně stíhá kvůli podezřením z podvodů, daňových úniků a podplácení, zase tvrdí, že je v rukou „rudých soudců“.

Italský antimonopolní úřad začal z popudu Evropské komise koncem roku přešetřovat, zda se Berlusconi nedopustil střetu zájmů, když jeho vláda schválila subvence spotřebitelům na koupi dekodérů digitálního televizního vysílání. Digitální televizi v posledních letech ovládla právě Berlusconiho společnost Mediaset.

Sdílet tento příspěvek