Němečtí lékaři stávkují, chtějí více peněz a méně byrokracie

18.01.2006
Demonstrací asi 5000 lidí v Berlíně a zavřením zhruba poloviny všech ordinací po celém Německu by měl vyvrcholit týden protestních akcí tamních lékařů.

Demonstrací asi 5000 lidí v Berlíně a zavřením zhruba poloviny všech ordinací po celém Německu by dnes měl vyvrcholit týden protestních akcí tamních lékařů.
Více než 40 profesních lékařských svazů, které k dnešním protestům v rámci „Dne lékařů“ vyzvalo, tak chce vyjádřit svůj nesouhlas se zdravotní politikou německé vlády. Trnem v oku jim jsou především nízké platy, rostoucí byrokracie a zhoršování pracovních podmínek.

„Politika neustálých škrtů přispěla k tomu, že z povolání snů se stala noční můra,“ prohlásil Ulrich Montgomery, šéf největšího německého svazu lékařů Marburger Bund.
Pacienti mají pro protesty lékařů zjevně pochopení. Podle nejnovějšího průzkumu svazu NAV Vichrov totiž jejich akci podporuje celkem 81 procent Němců.

Při dnešním protestu se jedná o první akci, kdy se společně na jednu stranu stavějí lékaři z nemocnic a lékaři soukromých praxí. Ti mezi sebou doposud vedli spory, protože odborníci z klinik tvrdí, že musí odpracovat více přesčasů, a to za horší mzdu.

Zatímco podle propočtů ministerstva lékaři s praxí vydělávají v průměru nejméně 85 tisíc eur před zdaněním ročně, jsou podle zástupců spolkového svazů lékařů platy doktorů zaměstnaných v nemocnicích nižší.

Omezit příjmy lékařů by navíc mohlo plánované opatření vlády, takzvané bonus-malus pravidlo. V jeho rámci mají být lékaři, kteří šetrněji zacházejí s předpisy, odměňováni, a ti, kteří budou vydávat příliš mnoho drahých receptů, naopak znevýhodněni. Cílem je snížit výdaje zdravotních pojišťoven. „Jen v loňském roce náklady stouply o 16 procent, deset procent z toho přitom činily dodatečné výdaje na léky,“ tvrdí Marion Caspers-Merková, parlamentní tajemnice pro zdravotnictví.

„To je perverze sociálního smýšlení,“ kritizoval návrh Norbert Metke, mluvčí svazu Medi. Podle něj by tak mohlo dojít k přesouvání „dražších“ pacientů mezi lékaři.
Lékaři navíc kritizují, že velké náklady způsobují i samotné pojišťovny.
„Pohár je už plný,“ řekl Maximilian Zollner, šéf svazu NAV Virchow. „Vždyť pojišťovny jen na administrativu vydají osm miliard eur,“ dodal.

Byrokracie navíc stále více zasahuje také do práce lékařů. Podle svazu KVB zabírá již 20 procent jejich pracovní doby.
To vše podle zástupců lékařů snižuje atraktivitu tohoto povolání v Německu, mnoho mladých lidí podle nich raději odchází pracovat do zahraničí. To ale zatím nemá na počet mediků u našich západních sousedů očividně žádný velký dopad, podle studie OECD je zde totiž jeden z nejvyšších poměrů lékařů a obyvatelstva. Na 10 tisíc Němců připadá 34 lékařů.

Sdílet tento příspěvek