Liberální ekonom Silva míří do čela Portugalska

23.01.2006
Profesor ekonomie šestašedesátiletý Aníbal Cavaco Silva, který podle prvních odhadů zvítězil v nědělních prezidentských volbách v Portugalsku, se do dějin své země již zapsal jako dosud nejdéle vládnoucí premiér .

Profesor ekonomie šestašedesátiletý Aníbal Cavaco Silva, který podle prvních odhadů zvítězil v nědělních prezidentských volbách v Portugalsku, se do dějin své země již zapsal jako dosud nejdéle vládnoucí premiér (1985 – 1995) od pádu diktatury v roce 1974.

Za deset let v čele vlády dokázal díky tržním reformám a miliardám eur z fondů Evropské unie modernizovat zemi a zvýšit životní úroveň jejích obyvatel.
Když tento šestašedesátiletý liberální ekonom přebíral v listopadu 1985 předsednictví vlády, byla portugalská demokracie ještě v plenkách. Za jedenáct let od karafiátové revoluce, která svrhla téměř padesátiletou fašistickou diktaturu, se u kormidla vystřídalo devět premiérů včetně jedné ženy.

Jeho hlavními rivaly byli bývalý premiér a prezident Mario Soares z vládnoucí Socialistické strany a další levicový kandidát Manuel Alegre.

Sdílet tento příspěvek