Británie byla vyzvána ke snížení svého rozpočtového deficitu

25.01.2006
Ministři financí členských zemí EU apelují na Velkou Británii, aby do března 2007 snížila rozpočtový schodek, který nyní každoročně překračuje klíčovou tříprocentní hranici.

Ministři finanční členských zemí EU vyzvali Velkou Británii, aby do března 2007 snížila rozpočtový schodek, který nyní každoročně překračuje klíčovou tříprocentní hranici. Britové také musí nejpozději za půl roku připravit konkrétní kroky, vedoucí k nápravě, které měly být prezentovány na půdě EU.

Podle některých pozorovatelů byl tento krok učiněn s cílem zvýšit tlak na britského ministra financí Gordona Browna, aby změnil svou politiku. Vzhledem k tomu, že Británie nepřijala euro, procedura nemůže vést k finančnímu postihu.

Evropští činitelé navrhli zahájit s Británií řízení za nadměrný schodek, protože rozpočet království se z pohodlného přebytku na konci 90. let dostal ve fiskálním roce 2003/04 do schodku 3,2 procenta HDP a o rok později stoupl na 3,3 procenta HDP. Těsně nad přípustnou mezí má zůstat i v letošním fiskálním roce a napřesrok by beze změny politiky činil 3,1 procenta HDP, navzdory číslům ohlášeným minulý měsíc Londýnem.

Sdílet tento příspěvek