Paříž slibuje nová místa mladým

30.01.2006
Pro firmy, které přijmou mladé nezaměstnané, francouzská vláda slibuje rozsáhlé daňové úlevy. Také chce podpořit učňovské vzdělávání.

Pětadvacetiletý počítačový expert Olivier Clerc je od loňska správcem sítě v menší firmě na předměstí Toulouse. Stále nemá pocit, že by plně uplatnil své vzdělání. A nemá stálou smlouvu. Přesto si místa cení.
„Ve Francii je dnes nesmírně obtížné najít odpovídající zaměstnání,“ říká Clerc.

Teď se situace mírně zlepšila. Lidí bez práce ubylo. Premiér Dominique de Villepin přesvědčuje Francouze, že zásluhu na tom má jeho kabinet. Zdůrazňuje, že nezaměstnanost pokládá za největší sociální výzvu. Nyní přišel s další fází ambiciózního plánu, který má pomoci především mladým lidem.

Úlevy firmám

Mladým lidem zaručuje schéma měsíční příjem 460 eur, na který přispívá firmám stát.
Pravicová vláda uvítala tento měsíc povzbudivé statistiky, podle kterých se podařilo vytvořit od loňského léta nové příležitosti pro 280 tisíc mladých lidí bez práce. Plán tedy podpořil vytváření míst.
Podle průzkumu společnosti Ifop mezi 300 menšími a středními firmami vytvořilo nové místo 29 procent dotázaných firem, které by to jinak neučinily. A dalších 28 procent společností o vytvoření místa uvažuje.

Pracovní trh se tedy stává postupně pružnějším. To je další dobrá zpráva pro vládu, zdá se.
Někteří ekonomové ovšem pokles nezaměstnanosti interpretují opatrněji. Za nadějným poklesem podle nich stojí populační trend: do důchodu odcházejí silné ročníky.
De Villepin to nezpochybňuje. Pro statistiky jej ale nepokládá za rozhodující. A na důchodce myslel také. Každý Francouz, který pracuje po dosažení důchodového věku, se dočká penzijního zvýhodnění. Zvýší se také hranice pro kumulaci penze a platu.

Francouzská deziluze

Odbory se totiž dívají na vládní nápad z druhé strany. Tedy: pružné pracovní kontrakty umožňují propustit zaměstnance v průběhu dvou let bez udání důvodu. Bývalá ministryně práce Martine Aubryová říká, že plán sugeruje mladým pocit, že nemají jinou šanci než provizorní zaměstnání.
Premiér de Villepin připomíná, že takto bylo rozvázáno jen malé procento nově uzavřených smluv. „Vyslechl jsem mnoho kritiky, nevidím ale jinou alternativu, žádný jiný nápad, jak postupovat,“ prohlásil premiér.

Mladí Francouzi ovšem sledují i jiné statistiky. Ve věku do 25 let jich nemůže sehnat práci 23 procent, tedy více než dvojnásobek celostátního průměru. U nekvalifikovaných je to dokonce 40 procent. Nepříznivě vyznívá i srovnání s ostatními státy Evropské unie, kde podle listu France soir činí průměr 18,6 procenta.
Jinými slovy: práci hledá 800 tisíc Francouzů mladších 25 let. „Mladí byli prvními oběťmi snížení ekonomického růstu po roce 2002,“ citoval deník Le Monde ze studie ústavu Insee. Neúměrně se ovšem protahuje i doba, než mladý Francouz sežene stálé místo: trvá jim to osm až 11 let.

Pro další snižování nezaměstnanosti ale hovoří povzbudivé signály o vyšším růstu ekonomiky. „Vyhlíží to překvapivě slibně,“ míní Audrey Childe-Freemanová z londýnské společnosti CIBC. Ministr práce Jean-Louis Borloo řekl v rozhovoru pro list Le Journal du Dimanche, že předpokládá pokles nezaměstnanosti pod devět procent.

Sdílet tento příspěvek