Dánové se omlouvají za karikatury Mohameda

02.02.2006
Téměř to vypadá, jako by islámský svět nalezl úhlavního nepřítele. Tisíce Palestinců asistují tento týden pálení dánských vlajek, tvrdá vyjádření zaslali Kodani ministři vnitra arabských zemí a napříč muslimskými zeměmi se šíří bojkot dánského zboží.

Téměř to vypadá, jako by islámský svět nalezl úhlavního nepřítele. Tisíce Palestinců asistují tento týden pálení dánských vlajek, tvrdá vyjádření zaslali Kodani ministři vnitra arabských zemí a napříč muslimskými zeměmi se šíří bojkot dánského zboží.

Rozhořčení muslimové tvrdí, že Dánové urazili jejich náboženské cítění. Co se tedy stalo?
Ve stručnosti: největší tamní deník Jyllands-Posten zveřejnil před časem dvanáct karikatur proroka Mohameda. Podle šéfredaktora deníku Carstena Justa redaktoři vědomě porušili islámský zákaz zobrazování proroka Mohameda.
Chtěli upozornit na autocenzuru, která se šíří mezi umělci pod vlivem výhrůžek islámských radikálů. Pracovali tedy s vtipem a v nadsázce. Mezi dvanácti kresbami nejvíce dráždila podobizna proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby a hořící roznětkou. To odstartovalo bouři.

Následovalo odvolání některých velvyslanců muslimských zemí a sílící protesty. Několik zemí odmítá dánské zboží. To je pro Dány vážné: obchodní bojkot povede podle expertů v Dánsku ke zrušení 11 tisíc míst. Spor se možná dostane až na půdu Světové obchodní organizace (WTO). Podle Evropské komise to je totiž porušení obchodních zákonů. Zazněly i velmi agresívní hrozby. Carsten Just obdržel několik varování, že bude zabit. Autoři karikatur se skrývají.

„Vše se stále více podobá Rushdieho aféře,“ řekl Jörgen Nielsen, šéf Dánského institutu v syrském Damašku. Britský spisovatel Salman Rushdie musel žít kvůli své knize Satanské verše, ohodnocené fatvou, náboženskou klatbou, v neustálém nebezpečí.
Dánové nyní soustředěnému tlaku ustupují. Omlouvají se muslimům. „Musím s hlubokou lítostí uznat, že boj našeho listu za svobodu slova je prohraný, zvítězili ti druzí,“ řekl včera Carsten Just. Rovněž připustil, že kdyby si před čtyřmi měsíci dovedl představit bouřlivou reakci muslimů, nikdy by nedal ke zveřejnění souhlas.

Od karikatur se nakonec distancoval i dvaapadesátiletý premiér Anders Fogh Rasmussen. „Zvažujeme teď prakticky každou hodinu znovu a znovu, co můžeme udělat pro to, abychom odstranili všechna ta nedorozumění,“ uvedl.
Původně dánští představitelé soudili, že postačí zklidnit situaci. Vysvětlovali, že se nemínili cítění muslimů dotknout.
„My Dánové používáme humor, máme uvolněný vztah k autoritám,“ vysvětloval premiér Rasmussen v novoročním projevu. Loni se ještě odmítal setkat s velvyslanci z islámských zemí, omluvy vylučoval. „Svoboda slova je pro nás nedotknutelná,“ ujišťoval. Dvaapadesátiletý premiér, který ještě nedávno vystupoval velmi sebevědomě, teď připustil vážnost situace. Humor jej opustil. Proto hledal omluvná slova.

Objevují se i sympatizanté. Dvanáct kreseb proroka zveřejnil norský časopis Magazinet, včera se připojil francouzský deník France Soir. Otiskl podobizny Buddhy, Ježíše i Mohameda. Doprovodil je komentářem, ve kterém se odmítá omlouvat za svobodu slova. „Nestěžuj si, Mohamede, všichni jsme tady zkarikováni,“ stojí mimo jiné na zvláštní dvoustraně. Karikatury včera zveřejnily i další evropské listy s vyjímkou britských médií.

Na stranu Dánska se postavila i unie. Brusel zdůraznil, že nesmí být zpochybňována svoboda projevu.
Říká, že vlády nemohou kontrolovat nezávislá média. V Americe se zrodila výzva k nákupu dánského zboží. A bojkot muslimského zboží zase žádá dánská krajní pravice. Objevují se výzvy na internetu k podpalování koránu.
Odborníci si lámou hlavy, proč spor eskaluje zrovna nyní? Objevil se i názor, že vypjaté emoce muslimů souvisejí s nejistou situací na Blízkém východě. Tomu by Dánové rádi věřili.

Sdílet tento příspěvek