Němci chtějí kritéria unie plnit již letos

23.02.2006
Spolkový ministr financí, Peer Steinbrück, včera poprvé veřejně řekl, že by Německo mohlo již letos dodržet pravidla Paktu stability a růstu.

Spolkový ministr financí, Peer Steinbrück, včera poprvé veřejně řekl, že by Německo mohlo již letos dodržet pravidla Paktu stability a růstu. A to v případě, že by tamní ekonomika rostla více, než kolik počítá vláda. Její oficiální prognóza, podle níž byl také včera schválený rozpočet stanoven, počítá s navýšením HDP o 1,4 procenta.

„Je možné, že celkové státní zadlužení klesne pod tři procenta HDP do konce letošního roku,“ řekl včera Steinbrück. Původně počítal s dodržením takzvaných maastrichtských kritérií až v roce příštím. „Pro rok 2007 počítáme s deficitem ve výši 2,5 procenta HDP,“ zní stanovisko ministerstva financí. V dalších letech by deficitní kvóta měla klesat o půl procentního bodu. V roce minulém naopak Německo dosáhlo deficitu ve výši 3,3 procenta HDP, což včera oficiálně sdělil statistický úřad.

Souhlas ekonomů

Ministr financí ale odmítá deficit snižovat dalšími úsporami. „Logika spolkové vlády je podporovat letos růst výdaji. Od toho se nenecháme odvést,“ řekl.
Celkové výdaje v rozpočtu činí 261,7 miliardy eur, příjmy naopak dosahují 192,52 miliardy eur. Rozdíl mezi oběma položkami chce Steinbrück vyrovnat prostřednictvím „ostatních příjmů“ ve výši 31 miliard eur, což jsou například příjmy z privatizací, dalších 38 miliard eur bude činit nový dluh. To je zatím největší zadlužení v historii.

Podle současného návrhu by tak Německo již popáté v řadě porušilo pravidla paktu stability. Na to, aby zůstalo na požadované hranici tří procent HDP, by stát musel ušetřit dalších sedm miliard.
Snahu snižovat deficit za „dobré znamení“ považuje také komisař EU Joaquin Almunia. I navzdory tomu ale zřejmě příští středu rozhodne o zpřísnění řízení, které kvůli nedodržování pravidel komise proti Německu vede. Pokud by se Německu nepodařilo svůj deficit opět snížit, hrozí mu několikamiliardová pokuta.

Zvýšení daně

Problematické naopak v roce příštím bude „zalepit“ díru v důchodovém pojištění, která podle odhadů bude činit až 600 miliónů eur. Bez jiných opatření by musely příspěvky na pojištění vzrůst na více než 20 procent.
Hrubý domácí produkt Německa v posledním čtvrtletí loňského roku stagnoval. Informoval o tom včera statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z poloviny tohoto měsíce. Za stagnací stál propad soukromých i veřejných výdajů. Ve srovnání s předchozími třemi měsíci ekonomika zůstala beze změny, zatímco v období červenec až září stoupla o 0,6 procenta.

Sdílet tento příspěvek