Evropská komise varuje Španěly

27.02.2006
Španělská vláda při snaze ochránit svůj energetický průmysl před konkurencí ze zahraničí naráží na velký odpor Evropské komise.

Španělská vláda při snaze ochránit svůj energetický průmysl před konkurencí ze zahraničí naráží na velký odpor Evropské komise. Jeden z mluvčích úřadu tak Madrid varoval před snahou zabránit převzetí společnosti Endesa změnou zákona. „Výlučné právo fúzi prověřit má komise,“ citovala jej agentura DPA.

Kritiku vyvolalo rozhodnutí španělské vlády udělit státnímu regulačnímu úřadu CNE větší pravomoci. Úřad tak podle španělských médií může prověřit nabídku E. ON a případně jí i zabránit. Doposud byl CNE oprávněn kontrolovat pouze fúze domácích firem. Vláda rozhodnutí odůvodnila tím, že jde o ochranu strategického odvětví ekonomiky.
„Pokud Madrid udělá něco, co není slučitelné s evropským právem, pak komise nebude váhat jednat,“ dodal mluvčí. O nabídce společnosti E. ON ale podle jeho slov zatím nebyl Brusel informován.

Komise navíc zvažuje zažalovat Španělsko za to, že Madrid nepřevedl do své legislativy rozhodnutí Evropského soudního dvora z roku 2003. V něm je za nepřípustnou označena takzvaná zlatá akcie, která jejímu držiteli dává jistá výhradní práva. Právě takový podíl má podle Bruselu španělská vláda v koncernu Endesa. „Španělsko se zaručilo, že rozsudek převedlo. My o tom pochybujeme,“ cituje bruselské zdroje DPA.

Do boje o převzetí společnosti Endesa chce ale zasáhnout také koncern Gas Natural, který podal první původní nabídku. Ta je ale zhruba o osm miliard nižší než od německého konkurenta E. ON. Ten nabízí 29 miliard eur. Podle španělských médií chce proto nyní Gas Natural počátkem týdne podat novou nabídku a případně i E. ON překonat.
Samotné vedení koncernu Endesa se naopak o víkendu vyslovilo proti prodeji firmy a své akcionáře vyzvalo k odmítnutí jak nabídky společnosti E. ON, tak Gas Natural.

Sdílet tento příspěvek