Británie podle Amnesty International soustavně porušuje lidská práva

27.02.2006
Osoby údajně podezřelé z terorismu byly podle AI v Británii v mnoha případech zadržovány bez obvinění a možnosti hájit se u soudu.

Organizace Amnesty International v otevřeném listu vyzvala Evropskou unie, aby přijala opatření na ochranu lidských práv před „jejich soustavným a otevřeným porušováním“ ze strany Velké Británie.

List, adresovaný rakouskému kancléři Wolfgangu Schüsselovi, jehož země v současné době předsedá Evropské unii, uvádí, že se Velká Británie postupně mění v „kafkovský svět“, kde může být člověk podezřelý z terorismu po léta zadržován jenom na základě jemu utajených informací. Britská vláda tak nahrává porušování lidských práv.

„Vláda Velké Británie zavedla vágní a zneužitelné normy, které vážným způsobem ohrožují demokratické principy,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International (AI). Vyzývá proto Evropskou komisi, Radu a Parlament, aby nemlčely a „okamžitě přijali stanovisko proti excesům britské antiteroristické politiky.

Osoby údajně podezřelé z terorismu byly podle AI v mnoha případech zadržovány bez obvinění a možnosti hájit se u soudu. Stalo se tak pouze na základě informací od tajných služeb, které zadrženým zůstaly utajeny a nedaly se tedy vyvrátit. Kruté zacházení během internace, která někdy trvala tři a půl roku, způsobila vážné trauma zadržovaným i jejich rodinám. Někteří čelí možné deportaci do zemí, kde jim hrozí mučení.

Velká Británie dokonce snaží uzavírat dohody se zeměmi, kde dochází k mučení vězňů, aby do nich mohla deportovat osoby podezřelé z terorismu. „Velmi nás znepokojuje snaha britské vlády omezit absolutní zákaz mučení,“ říká Irene Khan.

„Zneužitelné zákony a snaha úřadů zasahovat do činnosti nezávislých soudů mohou vést k odcizení již teď ohrožených skupin společnosti,“ říká AI. Poškozena je také důvěryhodnost Velké Británie a její schopnost bránit lidská práva v zahraničí.

Podle britské vlády jsou ovšem zavedené legislativní pravomoci nevyhnutelné pro ochranu veřejnosti před veřejným ohrožením. Podle názoru britského ministra vnitra Charlese Clarka legislativa slouží na odrazení příchodu potenciálních teroristů do VB.

Také podle britského premiéra Tonyho Blaira VB podobná opatření nutně potřebuje. Jeho zemi podle něj hrozí teroristická hrozba, jakou ve své historii ještě nezažila.

Sdílet tento příspěvek