Merkelová zatím boduje

01.03.2006
Většina německých deníků hodnotí svou šéfku vlády Angelu Merkelovou pozitivně. A to přesto, že k dnešku je u moci teprve sto dní.

„Je zatraceně cool“, „má opravdu na to, být kancléřkou“. Většina německých deníků hodnotí svou šéfku vlády Angelu Merkelovou pozitivně. A to přesto, že k dnešku je u moci teprve sto dní. Merkelové, která byla považována spíše za chladnou a neprůraznou osobnost, se podařilo nadchnout také samotné Němce.

Její popularita dosahuje 80 procent, ještě v zářijových volbách jí podporu vyslovilo pouhých 27 procent Němců. Nálada v zemi věčných reptalů se očividně zlepšila. Němci konečně mají kancléřku, která se jim líbí. Jistě, nějaké ty mouchy se najdou, je prý málo aktivní v domácí politice, namítá tisk. Ale vesměs je její bilance za prvních sto dní panování dobrá.
Bilance? Ano, přesně tak. Zatímco dříve bylo prvních sto dní u moci považováno za jakousi dobu „na rozkoukání“, neváhají Němci Merkelovou a práci nové koaliční vlády hodnotit již dnes.

Zahraničí zatím vede

Nutno ale uznat, že měla i dobré příležitosti, například spor unie o finance, kde se kancléřka mohla předvést v roli prostředníka.
„S Merkelovou do unie přišel nový element harmonie a kompromisu,“ tvrdí o ní dokonce i šéf francouzských socialistů Francois Hollande.

„Výhodou“ bylo také to, že navazuje právě na Schrödera, který svými sympatiemi a antipatiemi ve válce v Iráku velmi polarizoval. Na rozdíl od něj se ale nemůže spolehnout na žádné silné partnery, Bushovi a Blairovi se v současnosti příliš nedaří a Putin, který byl stejně starý přítel Schrödera, již nemůže kandidovat do funkce.
Po úspěšném startu v zahraničí ale podle kritiků nastal čas se věnovat politice domácí. „Doba červených koberců již musí skončit,“ lamentoval šéf frakce SPD Peter Struck. A to uznává i Merkelová.

Doma to pokulhává

Na změny přitom čeká například zdravotnictví, o jehož reformě dosud mezi sociálními demokraty a CDU/CSU nepanuje vůbec žádná shoda. Čas ovšem tlačí. Zadlužené zdravotní pojišťovny, kterým v roce 2007 hrozí schodek kolem sedmi až osmi miliard eur, nutně potřebují znát podobu reformy, aby mohly učinit další finanční plánování.
Kromě pracovních skupin, které mají vytvořit koncepci, se ale zatím vláda k ničemu neměla. Jasný postoj v tomto ohledu nemá ani Merkelová, která chce ale přesto zákon do léta předložit.

Rázně zakročit musí vláda také na trhu práce, počet nezaměstnaných opět překročil hranici pěti miliónů. Odborníci čekají především na uvolnění ochrany před výpovědí, která by firmám usnadnila rozhodnutí zaměstnat více lidí.
Diskutovat se začalo také o zavedení minimální mzdy, její koncepci chce ale ministr práce Franz Müntefering předložit teprve na podzim.

První test již čeká

Do jaké míry ale aktivity kabinetu a práci Merkelové lidé opravdu cení, se ukáže již velmi brzo – 26. března se totiž konají volby do zemského parlamentu hned ve třech spolkových zemích.

Co ještě musí kancléřka vyřešit

Sdílet tento příspěvek