Švédové odstraňují rizika. Je to obsese?

01.03.2006
Snaha vyhnout se všem nepříjemnostem se stává pro Švédsko dokonalou posedlostí. Skandinávská země zavedla hladce zákaz kouření v restauracích, bezpečnost na silnicích je podle zprávy Bruselu z uplynulého týdne jedna z nejlepších v Evropě.

Snaha vyhnout se všem nepříjemnostem se stává pro Švédsko dokonalou posedlostí. Skandinávská země zavedla hladce zákaz kouření v restauracích, bezpečnost na silnicích je podle zprávy Bruselu z uplynulého týdne jedna z nejlepších v Evropě. A životní překážky odstraňují úřední příkazy svědomitě z cesty i dětem.
Překračuje to ovšem veškerou myslitelnou míru, říkají mnozí Švédové.

Vyhnout se nebezpečí

Stockholmský psychiatr David Eberhard napsal s nadsázkou v komentáři pro list Dagens Nyheter, že Švédové už mají téměř strach vykročit na ulici. „Obavy z nebezpečí se staly národním syndromem,“ míní Eberhard. Lidé podle něj reagují přehnaně poraženecky na jakékoli běžné nepříjemnosti, které život přináší.
Děti si tedy užívají bezstarostnosti. Nic ale neplatí beze zbytku.

Soud ve městě Jönkepingu projednává tento týden případ úmrtí tříletého českého chlapce, kterého před časem adoptovali švédští rodiče. Chlapeček byl nalezen mrtev, s četnými poraněními, rodiče jej ponechali bez lékařské pomoci.
„Rodiče dítě nezvládli,“ citoval deník Expressen státního zástupce Stefana Edwardsona.
Rodiče vinu popírají. Svědectví ale naznačují, že adoptované dítě tloukli, ztratili kontrolu nad situací. Kritici to přitom pokládají jen za další důkaz toho, že úzkostlivá snaha vytěsnit ze života nebezpečí zanechává malé děti i jejich dospělé rodiče nepřipravené na složité životní situace.

„Samozřejmě nyní projdeme všechny naše postupy,“ komentoval tragédii šéf příslušného komunálního úřadu, jehož jméno švédská agentura TT nezveřejnila.
Debata o švédské opatrnosti tím ovšem nekončí. Horlivý boj proti všem možným těžkostem zasahuje všechny myslitelné sféry života.

Tak například: švédská vláda nyní řeší 79 různých podnětů, jak naložit s narůstající obezitou. Mnoho Švédů uznává, že zdravotní rizika vyplývající z nadváhy jsou značná. Musí ale zrovna tyto věci tolik řešit vláda? kroutí hlavami.
To neznamená, že by se jim nezamlouval celkový trend: tedy větší bezpečnost na silnicích či méně úrazů ve školních tělocvičnách. Většina lidí se přimlouvá jen za trochu méně byrokratický přístup. Aby se mohl každý jednotlivec rozhodnout – tak jako v případě koupě bezpečnějšího auta.

Silnice bez obětí

K tomu přispívají i přísná pravidla na silnicích, která snižují rychlost na všech nebezpečných úsecích. „Byl jsem si téměř jistý, že zahynu i s celou rodinou,“ vyprávěl Alvar Reichwald, restauratér ze Stockholmu, listu International Herald Tribune. Podobně jako jiní přežil. I zásluhou přísných předpisů.

Švédové mají hodně času o podobných věcech přemýšlet. Sociální stát už není, co býval, přesto není důvod k zoufání. Například míru nezaměstnanosti, která by měla pět procent z lednových šesti, může severské zemi většina evropských zemí jen závidět.

Sdílet tento příspěvek