Britskou ministryni tíží peníze z Itálie

03.03.2006
Britská ministryně kultury Tessa Jowellová, blízká spojenkyně premiéra Tonyho Blaira, si včera mohla oddechnout: vyšetřování problematické finanční aféry ukázalo, že pravidla neporušila.

Britská ministryně kultury Tessa Jowellová, blízká spojenkyně premiéra Tonyho Blaira, si včera mohla oddechnout: vyšetřování problematické finanční aféry ukázalo, že pravidla neporušila.
Exploze na britské politické scéně se tedy nekonala. Přesto bylo o čem diskutovat.

Britské vyšetřování se týkalo podezřelé částky nejméně 600 tisíc dolarů, kterou použil manžel Jowellové David Mills ke splátce domu na severu Londýna. Italští vyšetřovatelé se ale nyní dále zabývají podezřením, že uvedená částka přišla od premiéra Silvia Berlusconiho jako odměna za Millsovo falešné svědectví v premiérových korupčních soudech v letech 1997 a 1998.
Přitom: britští ministři i jejich rodinní příslušníci nesmějí přijímat žádné finanční dary, které by je mohly k čemukoli zavazovat – to by bylo považováno za střet zájmů.

Proslulý firemní právník Mills – specialista na daňové zákony – tvrdí, že částku zaslal na jeho konto jiný italský klient, podnikatel Diego Attanasio. Ten to ale vyvrací. Uvedl, že byl v uvedené době ve vězení, nemohl tedy peníze poslat.
Zůstaly rozpaky, britská zpráva nicméně pochybení ministryně neprokázala.
„Britská zpráva Tessu očistila, může pokračovat v úřadu,“ shrnul bulvární deník Sun závěry pověřeného úředníka Guse O’Donnella. Ministryni podpořil i premiér Blair. Zdrženlivě se chovali i opoziční konzervativci.

„Nemyslím, že udělala něco špatného, žádný konzervativec z toho jistě nechce vytloukat politický kapitál,“ řekl listu Independent člen pravicové stínové vlády, který si nepřál být jmenován.
Pachuť kontroverzní aféry přesto zůstává. Jiné britské deníky zdůraznily, že zpráva neobjasňuje původ podezřelých peněz. List Financial Times uvedl, že závěry vyzněly nepřesvědčivě. Zbyl tu podezřelý příběh, zdá se Britům.

Stručně shrnuto: zatím je možné tvrdit s určitostí tolik, že David Mills pomohl italskému Fininvestu, impériu premiéra Sivia Berlusconiho, založit značně neprůhledné účetnictví, se širokou sítí zámořských firem. Jisté je také to, že v roce 2003 svědčil v jiném Berlusconiho případu a vymluvil se na „ztrátu paměti“.
Dva týdny trvající diskuse o podezřelé částce proto ministryni značně poškodily, vzdor očišťujícímu závěru. „Obvinění se nezprostí stoprocentně,“ řekl jeden z úředníků, obeznámených s případem.

Nikdo například docela nevyvrátil podezření, že Jowellová využila „italských konexí“ svého manžela i k tomu, aby Londýn zvítězil v soutěži o pořadatelství letní olympiády, která se bude konat v roce 2012. Stínový ministr vnitra David Davies proto požadoval další vyšetřování.
Italský ministr sportu Mario Pescante loni překvapivě podpořil kandidaturu vítězného Londýna, na úkor Paříže, která rovněž patřila mezi horké favority. Přetrvává pocit, že premiér Berlusconi ministrovi na poslední chvíli nařídil britskou metropoli podpořit.

Berlusconi nyní bojuje o svůj politický osud. Za měsíc se konají v Itálii parlamentní volby, průzkumy naznačují velmi těsný souboj, jen mírně favorizují premiérovu pravicovou koalici.
Berlusconi označuje případ za ukázku politicky motivované causy. Tvrdí, že milánští vyšetřovatelé pracují na objednávku a chtějí jej v důležité chvíli poškodit. Podobně se vyjadřuje i k mnoha jiným obviněním, která souvisejí s jeho podnikáním. Proti mnoha rozsudkům se odvolal, jiné případy byly promlčeny.

Berlusconimu se podařilo před rozpuštěním současného parlamentu ještě prosadit zákon, který zkracuje nutnou dobu mezi spácháním finančních deliktů a rozsudkem z patnácti na deset let. Potom by muselo padnout rozhodnutí v tomto případě do konce roku.
S tím málokdo počítá. Nejnovější spletitý příběh se tak dotýká i Blairova kabinetu. Podle italských vyšetřovatelů může trvat vyřešení případu celé roky, uvedl list Guardian.

Sdílet tento příspěvek